Om  
Cecilia Lonning-Skovgaard

V-borgmester i København trækker sig efter længere tids kritik

"De mange negative pressehistorier i de seneste måneder skygger for partiet og for muligheden for at føre borgerlig-liberal politik i København. Det ønsker jeg ikke," lyder det fra Cecilia Lonning-Skovgaard, der trækker sig som borgmester.

Senest har i alt seks fagforeninger i et brev kritiseret Cecilia Lonning-Skovgaard for "en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd" som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.
Senest har i alt seks fagforeninger i et brev kritiseret Cecilia Lonning-Skovgaard for "en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd" som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Oven på flere måneder med kritik trækker Cecilia Lonning-Skovgaard (V) sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Det skriver hun på Facebook.

"Det gør jeg, da de mange negative pressehistorier i de seneste måneder skygger for partiet og for muligheden for at føre borgerlig-liberal politik i København. Det ønsker jeg ikke," lyder det fra Venstre-politikeren.

"Jeg skal heller ikke lægge skjul på, at de seneste måneders intense pressedækning har været hårde for mig og for familien. Derfor giver jeg nu stafetten videre - og ønsker Venstre i København alt det bedste." 

De mange negative pressehistorier i de seneste måneder skygger for partiet og for muligheden for at føre borgerlig-liberal politik i København.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Altinget prøver tirsdag aften at få en kommentar fra både Cecilia Lonning-Skovgaard og partiets gruppeformand, Jens-Kristian Lütken.

Krænkelser på rådhuset

De seneste måneder har både medarbejdere og chefer i den københavnske forvaltning langet hårdt ud efter Cecilia Lonning-Skovgaard.

Senest har i alt seks fagforeninger i et brev kritiseret Lonning-Skovgaard for "en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd", som Altinget kunne beskrive mandag

Brevet blev sendt i kølvandet på en ny trivselsundersøgelse, der er foretaget blandt 200 ansatte i forvaltningen.

Undersøgelsen viser blandt andet, 27 procent ud af de adspurgte ansatte har været udsat for krænkende adfærd indenfor det seneste år. 30 procent har været vidne til krænkende adfærd. 

Læs også

Og knap hver anden af de krænkede medarbejdere peger på, at det er Cecilia Lonning-Skovgaard eller den øvrige politiske ledelse, der står bag krænkelserne. 

Undersøgelsen blev igangsat oven på flere måneder med historier om et problematisk arbejdsmiljø, der begyndte, da Berlingske kunne beskrive, hvordan borgmesteren i oktober sidste år havde fjernet en jobcenterdirektør fra posten på en måde, der blev kaldt i strid med reglerne.

Siden beskyldte de 2.000 medarbejdere i forvaltningen via et åbent brev fra Djøf og HK Cecilia Lonning-Skovgaard for en "dybt problematisk" ledelsesstil.

Efter borgmesteren tirsdag valgte at trække sig, siger Sara Vergo, formand for DJØF Offentlig: 

"Det må have været en svær beslutning, men jeg tror også, at det i sidste ende er en rigtig beslutning. Der er mange ting, der peger på, at borgmesterens ledelsesstil og person har været en væsentlig del af de arbejdsmiljøproblemer, der har hærget forvaltningen i de seneste mange måneder," siger Sara Vergo.  

 

"Jeg er demokratisk valgt"

Trods den skarpe kritik fastholdt V-profilen så sent som mandag, at hun kunne fortsætte som borgmester i kølvandet på den seneste undersøgelse. Det sagde hun i et interview med Altinget. 

Vi må desværre sande, at sagerne vedrørende Cecilia Lonning-Skovgaard har fyldt alt for meget og skygget for de politiske ambitioner, som vi ved, at Venstre har for vores hovedstad.

Emil Krarup Nørrevang
Formand for Venstres Ungdom København

"Ja, det kan jeg godt. Jeg er demokratisk valgt, og jeg har en stor opgave med at skabe gode og konkrete resultater for københavnerne, sammen med medarbejderne. Det gælder både udfordringen med ledige, der mangler job, virksomheder, der mangler arbejdskraft og en akut opgave omkring de ukrainske flygtninge," lød det. 

"Men jeg tager kritikken alvorligt, og den del af kritikken, der handler om, at jeg har kontaktet medarbejdere direkte eller har haft en for hård tone, det bliver der taget hånd om," tilføjede hun. 

Ungdomsparti mistede tilliden

Et døgn senere skiftede Cecilia Lonning-Skovgaard dog mening.

Det skete, blot to timer efter at Venstres Ungdom København trak støtten til hende. I et opslag på Facebook skriver formanden, Emil Krarup Nørrevang, at beslutningen er truffet oven på den seneste undersøgelse, som ikke "efterlader nogen tvivl om en usund kultur anført af borgmesteren selv".

"Da medlemmer af VU i november sidste år førte valgkamp, var det med forhåbningen om, at Venstres politik ville spille en større rolle på rådhuset i København."

"Vi må desværre sande, at sagerne vedrørende Cecilia Lonning-Skovgaard har fyldt alt for meget og skygget for de politiske ambitioner, som vi ved, at Venstre har for vores hovedstad," skriver han.

Tirsdag aften siger Emil Nørrevang til Altinget, at Venstre har "brug for ro."

"Jeg har tillid til, at gruppen i forbindelse med konstitueringen vil finde den bedst mulige løsning for Venstre,". 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00