Venstre: Derfor skal alle indefrosne feriepenge udbetales nu

DEBAT: I en krise som den nuværende er det oplagt at udbetale alle de indefrosne feriepenge. Det vil sætte gang i dansk økonomi og skabe tusindvis af nye arbejdspladser, skriver Troels Lund Poulsen (V).

Af Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører 

Nedlukningen af Danmark medførte en ledighedskø, der på kort tid voksede med næsten 50.000 personer. Over 200.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked blev hjemsendt med lønkompensation – en kompensationsordning, der snart udløber.

Forbrugernes tillid er i bund. Erhvervslivet bløder – hjælpepakkerne udløber snart. Verdenshandlen er i frit fald. Og en række af Danmarks største eksportmarkeder er i krise.

Det er dyster læsning her i sommervarmen, men ikke desto mindre sandheder, som har krævet og fortsat kræver handling. Derfor indgik et bredt flertal i Folketinget for to måneder siden en aftale med regeringen, som skulle få gang i dansk økonomi.

Et vigtigt element for Venstre at få med i denne aftale var at give danskerne mulighed for at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge og ligeledes sikre, at udbetalingen af de resterende feriepenge skulle drøftes aftaleparterne imellem i efteråret, altså snart.

Udbetalingen af feriepengene som økonomisk greb har været ganske omdiskuteret. I Venstre mener vi, at det er et greb, som giver mening, idet det vil sætte gang i dansk økonomi og skabe tusindvis af nye arbejdspladser landet over. Det forholder sig sådan, at op mod 100 milliarder kroner af danskernes penge er indefrosset – af danskernes egne penge vel at mærke.

Må ikke presse virksomheder
I en krise som den nuværende er det intet mindre end oplagt, at pengene i en eller anden udstrækning udbetales inden for nærmeste fremtid frem for om 10, 20, 30, 40 år, når danskerne pensioneres. For udbetalingen af pengene vil give danskerne penge mellem hænderne, og det vil føre til øget forbrug, som vil skabe nye jobs.

I udgangspunktet har vi aftalt tre uger, men i Venstre mener vi, at det bør diskuteres, om ikke alle fem uger skal udbetales og strømme ud i samfundet, så vi kan få hjulene i gang. Det er selvfølgelig essentielt, at vi finder en udbetalingsmodel, der sikrer, at virksomhederne ikke presses unødigt på deres likviditet.

Alt i alt mener Venstre og jeg, at det grundlæggende er en god idé at tage feriepengene i brug som instrument, der kan stimulere økonomien, og vi er åbne over for, at alle fem uger udbetales snarest.

Det er noget, som Venstre tager med til forhandlingsbordet, der heldigvis snart er åbent igen.

Forrige artikel Ledere og DEA: Opkvalificering bør ske gennem disse tre indsatser Ledere og DEA: Opkvalificering bør ske gennem disse tre indsatser Næste artikel Bente Sorgenfrey: Den danske model virker også i udviklingslandene Bente Sorgenfrey: Den danske model virker også i udviklingslandene