Venstrefløjen kritiserer S for at svigte kamp mod social dumping

KÆDEANSVAR: Enhedslisten og SF ærgrer sig over Socialdemokraterne, som kunne have tippet afstemning om kædeansvar ved lov. Regeringen har nu et solidt flertal for en fond for udstationerede, som udelukker fremtidig lovgivning om kædeansvar.

Foto: Christian Als/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Enhedslisten og SF har travlt med at underkende fagbevægelsen. Det er i virkeligheden dem, som sidder tilbage med et kæmpe problem

Jeppe Bruus
Ordfører for social dumping (S)

Der er efterhånden tale om en forårsklassiker i Folketinget, når Enhedslisten fremsætter beslutningsforslag om kædeansvar ved lov.

Men i år var det knald eller fald for Enhedslisten, fordi regeringen har flertal for et lovforslag om en fond til sikring af udstationeret arbejdskraft, som udelukker en fremtidig indførelse af kædeansvar ved lov.

Udover Enhedslisten stemte kun SF og Alternativet for, da forslaget i tirsdags var til 2. behandling. Men eftersom Dansk Folkeparti stemte hverken for eller imod, kunne Socialdemokraterne have skabt flertal for forslaget, hvis de havde stemt for.

Dokumentation

Årelangt tovtrækkeri om kædeansvar

Kædeansvar betyder, at en dansk hovedentreprenør kan holdes økonomisk ansvarlig, hvis medarbejdere hos en underentreprenør - eller underentreprenører til underentreprenører - har snydt ansatte for løn, pension, feriepenge eller andre rettigheder.

Den yderste venstrefløj har i mange år betragtet kædeansvar som det ultimative våben i kampen mod social dumping.

Socialdemokraterne gik i 2011 til valg på, at der "så vidt muligt" skulle indføres kædeansvar.

Thorning-regeringen afviste dog efterfølgende Enhedslistens krav om kædeansvar med henvisning til, at det stred imod EU-retten.

I 2014 vedtog EU håndhævelsesdirektivet, som skal sikre bedre kontrol med samt overholdelse af rettigheder for udenlandsk arbejdskraft.

Direktivet skal være implementeret inden juni 2016, og giver grønt lys for kædeansvar i alle sektorer og alle led. Det er dog frivilligt, med undtagelse af byggeriet, hvor medlemslandene er forpligtet til at indføre kædeansvar i første led eller anvende tilsvarende midler i forhold til hovedentreprenøren. Der er dog en undtagelsesmulighed, hvis hovedentreprenøren har taget de nødvendige forholdsregler.

Regeringen har valgt at implementere direktivet ved at følge et forslag fra LO og DA om at etablere en fond for udstationeret arbejdskraft.

Forslaget indebærer, at alle danske virksomheder forpligtes til at indbetale et mindre beløb per medarbejder til en fond, som kan udbetale penge, som udenlandske arbejdere har til gode efter arbejde i Danmark.

Der er dog stadig tale om en mindre grad af kædeansvar, da virksomheder kan blive pålagt et større 'strafgebyr', hvis fonden udbetaler penge til ansatte fra en underentreprenør til virksomheden.

Forslaget indebærer dog også, at der ikke senere kan indføres kædeansvar ved lov - hvilket har udløst kritik i store dele af LO's bagland.

Forslaget er sat til 2. behandling 31. maj og 3. behandling 3. juni.

Enhedslisten har samtidig fremsat beslutningsforslag, som forpligter regeringen til senest 1. november 2016 at fremsætte lovforslag til en generel lov om kædeansvar. Forslaget blev forkastet ved 2. behandling den 24. maj.

  • Enhedslisten, Alternativet og SF stemte for
  • Socialdemokraterne, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Konservative stemte imod
  • Dansk Folkeparti stemte hverken for eller imod

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00