Landsstyre: Vi bestemmer alene lufthavns fremtid

INFRASTRUKTUR: Kangerlussuaq-lufthavnen er essentiel for Forsvarets fremtidige virke i Grønland. Men om lufthavnen bevares er alene en grønlandsk beslutning, understreger det grønlandske landsstyre.

Kangerlussuaq-lufthavnen set lidt fra oven. 
Kangerlussuaq-lufthavnen set lidt fra oven. Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Siden foråret 2019 har embedsmænd fra det grønlandske landsstyre og embedsmænd fra Forsvarsministeriet i en fælles arbejdsgruppe forsøgt at finde en løsning i forhold til det danske forsvars ønske om fortsat at anvende Kangerlussuaq-lufthavnen som omdrejningspunkt for Forsvarets luftoperationer i Grønland og Arktis.

Embedsmændenes arbejde forventes senere i år at kunne udmøntes i en principaftale om de fremtidige vilkår for Forsvarets tilstedeværelse i den lufthavn, som ser ud til at blive tilovers i den civile kommercielle flytrafik i Grønland, når de udvidede lufthavne i Nuuk og Ilulissat står færdige, og det ikke længere er nødvendigt at mellemlande i Kangerlussuaq.

Operativ effekt reduceret
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) lægger ikke skjul på, at Kangerlussuaq er essentiel for Forsvaret, sådan som en analyse fra 2018 satte en tyk streg under.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00