34 embedsmænd skal se på dansk finansiering af grønlandske lufthavne

LUFTHAVNE: Arbejdsgruppen, der skal undersøge mulighederne for dansk medfinansiering af Grønlands store lufthavnsprojekter, tæller blandt andet syv departementschefer.

Foto: Kalaallit Airports
Andreas Krog
Fakta
Kommissorium for Dansk-grønlandsk arbejdsgruppe om mulig dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt

Statsministeren og formanden for Naalakkersuisut har den 13. juni 2018 aftalt, at det i fællesskab skal afdækkes, om og i givet fald, hvordan man fra dansk side kan bidrage i forbindelse med finansiering af dele af det grønlandske lufthavnsprojekt i overensstemmelse med parternes fælles udtalelse, der angiver forudsætningerne og rammerne for det fælles arbejde, jf. bilag 1.

Der etableres på den baggrund en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe, der kan forestå udredningsarbejdet og udarbejde forslag til mulig dansk deltagelse i finansieringsmodeller med henblik på politisk stillingtagen. Arbejdsgruppen vil, som en del af arbejdet, se på mulighederne for og perspektiverne i at etablere en fælles udviklingsfond.

Arbejdsgruppen benævnes: Dansk-grønlandsk arbejdsgruppe om mulig dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt.

Arbejdsgruppen skal i givet fald og i nødvendigt omfang afklare øvrige spørgsmål, der vedrører den konkrete udmøntning af den aftalte finansieringsmodel, herunder i forbindelse med tilvejebringelse af bevillingsmæssig hjemmel hertil i Danmark og Grønland. Arbejdsgruppens arbejde anses for afsluttet, når der er opnået endelig bevillingsmæssig hjemmel til finansiering af lufthavnsprojektet, og øvrige forhold vedrørende finansiering er tilendebragt, herunder i forhold til eventuelle eksterne parter.

Arbejdsgruppen består af en fast kreds af repræsentanter fra de involverede danske og grønlandske myndigheder m.v., jf. bilag 2. Arbejdsgruppens formandskab består af departementschef Christian Kettel Thomsen og departementschef Søren Hald Møller. Arbejdsgruppens sekretærer er konsulent Joakim Søndergaard Hansen og afdelingschef Lars Balslev.

Kilde: Statsministeriet

Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, og departementschef Søren Hald Møller fra det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut sidder for bordenden i den arbejdsgruppe, som skal udarbejde forslag til, hvordan danske investorer kan få en større rolle i forbindelse med finansieringen af dele af Grønlands store, omdiskuterede lufthavnsprojekter, hvor man planlægger at bruge 3,3 milliarder kroner på at udvide to lufthavne og anlægge en ny lufthavn.

Ikke mindre end 34 embedsmænd fra den danske og grønlandske centraladministration udgør sammen med to repræsentanter for Kalaallit Airports, der skal stå for at anlægge og drive lufthavnene, samt en repræsentant for Vækstfonden og en repræsentant for Danmarks Eksportkredit arbejdsgruppen.

Den danske centraladministration stiller med ikke mindre end 21 medlemmer fra Statsministeriet, Finansministeriet og Erhvervsministeriet med de tre ministeriers departementschefer i spidsen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00