Debat

Aaja Chemnitz: Corona må ikke gøre arktisk strategi til skrivebordsøvelse

DEBAT: Sundhedsfokusset som følge af covid-19 har skubbet arbejdet med den arktiske strategi i baggrunden. Hvis ikke strategien skal ende som en skrivebordøvelse for embedsmænd, skal den tilbage på dagsordenen, skriver Aaja Chemnitz.

Hvis den arktiske strategi ikke kan komme tilbage på dagsordenen på traditionel vis, må vi tage sociale medier og teknologien til hjælp, mener Aaja Chemnitz.
Hvis den arktiske strategi ikke kan komme tilbage på dagsordenen på traditionel vis, må vi tage sociale medier og teknologien til hjælp, mener Aaja Chemnitz.Foto: Steen Brogaard/Folketingets hjemmeside
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aaja Chemnitz Larsen
Medlem af Folketinget (IA)

Embedsmænd på tværs af hele rigsfællesskabet er lige nu i gang med at sætte ord på Kongerigets nye strategi for Arktis.

Og med de hastige forandringer på grund af klimaændringerne og den øgede geopolitiske interesse er der god grund til at luge ud og føje til i de værdier og principper, som siden 2011 har udgjort rammen for vores internationale arktiske arbejde.

Et omfattende arbejde der, som udenrigsministeren meget rigtigt bemærker, kræver bred inddragelse. I hele Kongeriget. Fra befolkningerne, politikere, forskere, erhvervsliv og myndigheder. Foruden udveksling af synspunkter og erfaringer med vores nærmeste samarbejdspartnere i Arktis.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Udbruddet af covid-19
Grønland udgør 20 procent i Arktis, og er en helt central aktør. Derfor skulle der heller ikke sættes pen til papir, før man nøje havde lyttet til de mange aktører.

Planen var, at de første måneder af i år skulle bruges på konsultation og samtaler. Blandt andet en stort anlagt konference i Ilulissat den 27-29. marts 2020.

Behovet for en fælles enighed om en retning for internationalt samarbejde er mere end nogensinde en nødvendighed. 

Aaja Chemnitz Larsen
Medlem af Folketinget (IA)

Desværre kom der en kæp i vejen. Covid-19-udbruddet har således gjort det nødvendigt at aflyse mange af de ellers planlagte aktiviteter – og med det (i øvrigt meget forståelige) store fokus på sundhedssituationen, er strategiarbejdet langsomt men sikkert blevet skubbet i baggrunden. Og det er et problem.

En ny strategi for Arktis giver kun mening i det omfang, som den afspejler ægte inddragelse og lydhørhed over for de mange mennesker og organisationer, der lever i og arbejder med regionen.

Hvis strategien ikke skal ende som en skrivebordsøvelse for embedsmænd, må vi derfor have den tilbage på dagsordenen. 

Brug de sociale medier
Og hvis det ikke kan lade sig gøre på traditionel vis, må vi tage de sociale medier og teknologien til hjælp. For én ting er i hvert fald sikker: Behovet for en fælles enighed om en retning for internationalt samarbejde er mere end nogensinde en nødvendighed.

Med amerikansk charmeoffensiv, russisk oprustning og øget kinesisk tilstedeværelse i Grønland, så er det vigtigt, at vi og ingen andre bestemmer, hvad der skal ske i Arktis.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00