Analyse af 
Andreas Krog

Regeringens pragmatiske linje kan bilægge striden om grænser for udenlandske investeringer

En mere pragmatisk dansk tilgang til verden og Kina kan gøre det nemmere at nå til enighed om en af de store knaster, når arbejdet med kongerigets arktiske strategi snart genoptages.  

Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (t.v.) giver hånd til Kinas erhvervsminister Wang Wentao i Beijing i august 2023 i forbindelse med indgåelsen af en dansk-kinesisk partnerskabsaftale.
Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (t.v.) giver hånd til Kinas erhvervsminister Wang Wentao i Beijing i august 2023 i forbindelse med indgåelsen af en dansk-kinesisk partnerskabsaftale.Foto: Mark Cristino/AP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Grønlænderne står fast. De vil have lov til at tiltrække investeringer fra hele verden. Også fra lande, som ikke nødvendigvis deler deres værdier. Det fremgår klart og tydeligt af det udkast til Grønlands nye udenrigspolitiske strategi, som Altinget mandag kunne løfte sløret for indholdet af.

De vil først og fremmest tiltrække investeringer ”til passende mulige sektorer fra ligesindede lande, der deler vore værdier.” Men udelukker heller ikke investeringer fra lande som Kina, så længe investorerne overholder grønlandsk lovgivning:

”Grønland vil dog ikke udelukke samarbejder med andre lande, der accepterer og respekterer vores værdier og lovgivning,” fremgår det af strategien.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00