Aftale på plads om dansk medejerskab af grønlandske lufthavne

LUFTHAVNE: Betingelserne for Danmarks medfinansiering af to store grønlandske lufthavnsudvidelser er nu forhandlet på plads. 

Den danske regering og det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har færdigforhandlet et aftalesæt om den danske stats medejerskab i selskabet Kalaallit Airports International A/S, som skal stå for at udvide og drive to grønlandske lufthavne. Anlægsfasen alene beløber sig til 3,8 milliarder kroner.

Aftalesættet består af vedtægter for det nye selskab, en ejeraftale om forvaltningen af det fælles ejerskab, en investeringsaftale samt tilhørende baggrundsdokumenter. Tilsvarende har det grønlandske lufthavnsselskab Kalaallit Airports A/S og staten færdigforhandlet et aftalesæt om statsligt genudlån og lånegaranti fra staten til Kalaallit Airports International A/S’ eksterne långiver.

Kalaallit Airports International A/S bliver Kalaallit Airports A/S’ datterselskab til anlæg og drift af de to internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

Aftalen er afledt af, at den danske regering og Naalakkersuisut den 10. september sidste år indgik en principaftale om dansk engagement i lufthavnsprojekterne i Nuuk og Ilulissat samt styrket erhvervssamarbejde mellem Danmark og Grønland. Her forpligtede Danmark til at skyde 700 millioner kroner ind i det storstilede infrastrukturprojekt, som skal gøre det muligt for fly at flyve direkte mellem Europa og de to grønlandske byer. I aftalen indgik også et lån på 450 millioner kroner og en dansk garanti for et lån i samme størrelsesorden fra Den Nordiske Investeringsbank. 

Alle partier støtter op
Siden indgåelse af aftalen i september har grønlandske og danske myndigheder arbejdet med en konkret udmøntning af aftalen. Regeringen og Naalakkersuisut noterer med tilfredshed, at dette arbejde nu nærmer sig sin afslutning.

”Jeg er glad for, at vi er i mål med de aftalemæssige rammer for statens deltagelse i at modernisere infrastrukturen i Grønland med nye lufthavne og for et styrket erhvervssamarbejde. Jeg er også glad for, at alle partier i Folketinget støtter op om projektet og deler ønsket om at bidrage til erhvervsudvikling, arbejdspladser og nye indtægter i Grønland,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen efter et møde onsdag med den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsen.

Han er også glad for at aftalen om det danske medejerskab er på plads.

”Tillægsaftalen falder godt i tråd med den modtagelse, Inatsisartut har givet aftalen fra september måned sidste år. Loven om de nye lufthavne tager højde for den aftale om statens kapitalindskud, som vi nu er klar til at indgå,” siger Kim Kielsen.

Mere afhængig af Danmark
September-aftalen udløste et politisk stormvejr i Grønland og fik Partii Naleraq til at trække sig fra Kielsens kun fem måneder gamle regeringskoalition. Det løsrivelsesivrige parti mente, at aftalen gjorde Grønland mere afhængig af Danmark. Og det ønskede man ikke at medvirke til.

Aftalen indeholdte også delaftaler om kapitalindskud og etablering af en erhvervspulje i regi af Greenland Venture og Vækstfonden til en samlet værdi af 220 mio. kroner. De initiativer er man nu også klar til at føre ud i livet.

Lufthavnene forventes at være udvidet og klar til at modtage fly direkte fra Europa i 2024.

Forrige artikel Løkke og Kielsen aftaler udredning om tvangsfjernede grønlandske børn Løkke og Kielsen aftaler udredning om tvangsfjernede grønlandske børn Næste artikel Spørgsmål og svar fra det grønlandske landsting uge 9 Spørgsmål og svar fra det grønlandske landsting uge 9