Debat

Ambassadør: Fred og bæredygtighed er Ruslands topprioriteter i Arktis

DEBAT: Det er afgørende for Rusland at Arktis forbliver en fredelig og bæredygtig region, som sikrer gensidige fordele for Rusland og landets handelspartnere, understreger landets ambassadør til Danmark.

Vladimir V. Barbin var Ruslands arktiske ambassadør inden han i 2019 blev ambassadør i Danmark.
Vladimir V. Barbin var Ruslands arktiske ambassadør inden han i 2019 blev ambassadør i Danmark. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Ansvarlig for Altinget: forsvar og Altinget: arktis.

Tidligere ejer og redaktør på nytkampfly.dk og Arktisk Nyt, som i marts 2018 blev til Altinget: forsvar og Altinget: arktis.

Min offentlige nøgle til krypteret kommunikation kan hentes her

Jeg kan desuden kontaktes via app'en Signal, der giver mulighed for end-to-end krypteret kommunikation. 

 

Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vladimir V. Barbin
Ruslands ambassadør til Danmark


Præsident Vladimir Putin underskrev 5. marts 2020 en ny strategi for Ruslands arktiske regioner. Strategien er kendt som ”landets grundlæggende politik for Arktis frem til 2035”.

Topprioriteterne i den arktiske region er at sikre den russiske suverænitet og territoriale integritet i området samt at sikre, at Arktis er et fredeligt territorie, som er bæredygtigt, og som sikrer gensidige fordele for Rusland og landets handelspartnere.

De eksisterende udfordringer i området er ikke af militær karakter. Rusland er imod opbygningen af udenlandske militære styrker i Arktis og udefrakommende spændinger i området. Den fremtidige udvikling af de væbnede styrker i området vil blive holdt på et niveau, som er stærkt nok til at forhindre angreb på Rusland. Det er essentielt, at de militære myndigheder i Arktis regelmæssigt har mulighed for at diskutere sikkerhedsproblemer for at forhindre militære aktiviteter i Arktis.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Folkeretten og særligt FN’s Havretskonvention (UNCLOS) er i stand til at sikre i området rettighederne for kyststaterne og andre lande samt stabiliteten i Arktis. Med Ilulissat-erklæringen bekræftede de arktiske kyststater deres forpligtelse til de eksisterende juridiske rammer og også til ordentlig løsning af mulige uenigheder, som kan opstå i forbindelse med overlappende krav om udvidelse af kontinentalsoklen i Det Arktiske Ocean.

Bidrag blive endnu større
Ruslands fremtid og velfærd er tæt forbundet med den arktiske del af landet. 10 procent af Ruslands BNP og 20 procent af al russisk eksport stammer fra området. Den arktiske del af Ruslands bidrag til landet vil fremadrettet blive endnu større. En tilbagegang i befolkningstallet og det lave niveau i udviklingen af den sociale, transportmæssige og kommunikative infrastruktur anses som de største trusler mod Ruslands nationale sikkerhed i landets arktiske dele.

Det arktiske samarbejde er ikke nogen lukket klub. Bidrag fra ikke-regionale stater til at styrke den bæredygtige udvikling i Arktis er yderst velkomne.

Vladimir V. Barbin, Ruslands ambassadør til Danmark

Det er af denne grund, at Ruslands arktiske strategi har sit primære fokus på at sikre en omfattende udvikling af de arktiske dele af Rusland for dermed at løfte livskvaliteten og velfærden for befolkningen, inklusive de indfødte, i området.

Stigende økonomiske aktiviteter i området har ført til en hurtig udvikling af søfartsindustrien i Arktis. Rusland foretager passende tiltag for at tilbyde sikker navigation gennem Nordøstpassagen, for eksempel ved at bygge nye atomdrevne isbrydere, opsende satellitter i det ydre rum, modernisere havneterminaler og oprette et avanceret eftersøgnings- og redningssystem. Rusland håber, at Nordøstpassagen vil blive en konkurrencedygtig handelsrute på det globale transportmarked.

Ethvert fartøj skal have tilladelse til at sejle gennem Nordøstpassagen. Denne regulering af den russiske lovgivning er i overensstemmelse med Artikel 234 i FN’s Havretskonvention, og den er vedtaget i forbindelse med at beskytte det maritime miljø. Dette krav er ikke af diskriminerende natur, og det skaber heller ikke nogle hindringer for søfartshandlen. Sidste år blev der givet tilladelser til 799 fartøjer fra over 20 forskellige lande, mens der kun var to fartøjer, der blev afvist.

Introducere nye muligheder
Rusland betragter de kollektive mekanismer som de mest effektive værktøjer for at sikre stabilitet og fremgang i Arktis. Rusland er også interesseret i at styrke Arktisk Råd yderligere som et vigtigt regionalt forum for at koordinere internationale aktiviteter. Det kommende russiske formandskab i Arktisk Råd vil sikre kontinuiteten af det arktiske samarbejde og introducere nye muligheder for, i fællesskab, at tiltale udfordringer i Arktis, heriblandt klima- og miljørelaterede problemstillinger.

Rusland har tiltro til, at de arktiske nationer har et særligt ansvar for Arktis, og at de skal have en ledende rolle for det internationale samarbejde i området. Men det arktiske samarbejde er ikke nogen lukket klub. Bidrag fra ikke-regionale stater til at styrke den bæredygtige udvikling i Arktis er yderst velkomne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)