Coronakrise sætter Grønlands økonomi yderligere under pres

KONSEKVENS: Efterdønningerne af coronakrisen kommer til at sætte økonomien under pres i Grønland, der i forvejen står midt i et fiskerikollaps.

I starten af marts - få uger før coronasmitten holdt sit indtog i Danmark og Grønland - advarede Grønlands største bank, Grønlandsbanken, om, at store dele af grønlandsk fiskeri var ved at kollapse. De grønlandske politikere lukkede nemlig ørerne for rådene fra havbiologerne, når de fastsatte kvoterne for, hvor mange hellefisk og torsk de grønlandske fiskere må fange indenskærs.

Formanden for Grønlands Økonomiske Råd, professor Torben M. Andersen, bekræftede dengang, at situationen var alvorlig.

”Det lyder alvorligt. Og det er også alvorligt, da en kvotetildeling så meget højere end den biologiske rådgivning er hverken biologisk eller økonomisk holdbart. Man har kortvarigt fået masser af aktivitet, og jollefiskerne har investeret i både og udstyr. Nu står man i en situation, hvor fiskeriet bliver meget mindre, og nogen kommer i klemme. Så der er tale om en kortsigtet gevinst med ret store langsigtede omkostninger. Både for den enkelte fisker og for samfundet,” påpegede Torben M. Andersen. 

Behov for ekstra kapital
Coronakrisen har gjort tingene endnu værre, påpeger Torben M. Andersen i dag.

”Vi ser ind i at den grønlandske landskasse bliver påvirket negativt. Både direkte i form af lavere skatter og afgiftsbetalinger samt stigende udgifter til forskellige ting og et likviditetspres. Det vil have en afsmittende effekt ud i kommunerne, men også på andre områder,” siger Torben M. Andersen.

Han peger desuden på, at der kan blive behov for ekstra kapital til nogle af de store selvstyreejede virksomheder, sådan som det var tilfældet under finanskrisen for godt 10 år siden. 

Låne milliarder
Det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har annonceret, at man er parat til at låne op til 2,5 milliarder kroner på de internationale lånemarkeder, hvis likviditeten skulle komme under pres.

Grønlands Økonomiske Råd kommer med en ekstraordinær rapport om Grønlands økonomi i starten af juni.

Forrige artikel SF efterlyser holdninger fra Kofod om Grønland og stormagtsrivalisering SF efterlyser holdninger fra Kofod om Grønland og stormagtsrivalisering Næste artikel Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 21 Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 21
Amerikansk ekspert: Biden får brug for hjælp i Arktis

Amerikansk ekspert: Biden får brug for hjælp i Arktis

FOKUS: Når Joe Biden og hans folk i dag indtager Det Hvide Hus, så får den nye amerikanske præsident brug for europæisk og nordisk hjælp til at sætte agendaen i Arktis, vurderer en amerikansk ekspert.