Kofod blåstempler USA-tilbud til Færøerne

CORONA: USA's ambassadør er i sin gode ret til at ringe til færøske ministre og diskutere politikområder, som Færøerne har ansvaret for, fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ikke noget problem med, at den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, de seneste måneder har været i direkte kontakt med flere færøske ministre uden at orientere Udenrigsministeriet i København om det.

”Alle ambassadører i Danmark, herunder den amerikanske, kan føre dialog med myndighedsrepræsentanter i andre dele af Rigsfælleskabet om spørgsmål, som de har ansvar for. Det gælder for eksempel sundhedsområdet,” fastslår Jeppe Kofod i et skriftligt svar til Altinget.

Tackler coronakrisen
Carla Sands ringede i midten af marts til Færøernes udenrigsansvarlige, Jenis av Rana, for at forhøre sig om Færøernes håndtering af coronakrisen. Det har Jenis av Rana fortalt til en færøsk radiostation, og det færøske udenrigsdepartement har bekræftet oplysningerne over for Altinget.

Det færøske sundhedsministerium oplyser desuden til Altinget, at den amerikanske ambassadør i løbet af coronakrisen har været i kontakt med den færøske sundhedsminister, Kaj Leo Holm Johannesen.

”Sundhedsministeriet har ikke fået tilbudt nogen konkret hjælp, men har derimod givet den amerikanske ambassadør baggrundsviden om, hvordan Færøerne tackler coronakrisen. En viden, som Carla Sands har været taknemmelig for at få indblik i,” skriver det færøske sundhedsministeriums departementschef, Turid Arge, i en mail til Altinget.

Læs også

Fuldstændig absurd
Coronavirussen har ramt både Danmark, Færøerne og USA. Derfor finder udenrigsministeren det helt på sin plads, at landene deler erfaringer.

”Jeg synes, at det er meget naturligt, at Færøerne erfaringsudveksler med andre, herunder med vores tætteste allierede,” fastslår Jeppe Kofod.

Henvendelsen fra USA til Færøerne falder ikke i god jord hos SF.

”Det er fuldstændig upassende. Færøerne er en del af et rigsfællesskab, hvor vi godt kan finde ud af at håndtere vores sundhedsmæssige udfordringer. Det er fuldstændig absurd at få et opkald fra en ambassadør for et land, hvor tingene (håndtering af coronasmitten, red.) nærmest er ude af kontrol,” pointerede SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, torsdag.

Erfaring fra lakseindustrien
Færøerne har testet næsten 6.500 personer. Det svarer til mere end 12 procent af befolkningen på øerne. 187 personer er blevet testet positiv for coronavirus. Heraf er 178 nu raske igen.

Når færingerne har kunnet stable så stort et testprogram på benene, så skyldes det blandt andet, at man har trukket på erfaringerne fra lakseindustrien. Her gør man meget ud af test, efter at den færøske lakseopdræt i starten af nullerne blev ramt af sygdom, som sendte erhvervet til tælling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Jenis av Rana

Fhv. udenrigs- og kulturminister, Færøerne
cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00