Færøerne og Danmark enige om opstilling af luftvarslingsradar

Efter knap halvandet års debat og tovtrækkeri på Færøerne, indgik Danmark og Færøerne torsdag en aftale om opstilling af en vigtig Nato-radar på Færøerne.

Placeholder image
Den nye radar skal opstilles tæt på en nedlagt radar på et fjeld udenfor Tórshavn. Foto: Erik Christensen / Wikimedia Commons

Torsdag lykkedes det langt om længe den danske regering at få det færøske landsstyres accept af planerne om, at opstille en luftovervågningsradar på et fjeld på Færøerne.

Forud er gået et knap 16 måneder langt forløb med heftig intern debat på Færøerne. Dels om det konkrete projekt og dels om de større linjer så som Færøernes tilknytning til Nato-alliancen og risikoen for at blive et russisk bombemål.

Men til sidst havde færingerne debatteret længe nok til, at landsstyret var parate til at underskrive et forståelsespapir om opstillingen af radaren, der får en rækkevidde på op til 400 kilometer og skal lukke et hul i Nato's kæde af radarer mellem Island og Storbritannien. Et hul, som russiske bombefly i dag kan bruge til at slippe usete igennem den strategiske GIUK-passage.