Grønt lys fra Grønland til arktisk isenkram til Forsvaret

Mere end et år efter, at partierne bag forsvarsforliget blev enige om at bevilge 1,5 milliarder kroner til Forsvaret til arktisk isenkram, har det grønlandske landsstyre accepteret aftalen. Med kun en enkel lille ændring.

Den danske forsvarsminister Morten Bødskov (t.v.) og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt underskrev tirsdag aftalen på Frederiksberg Slot. 
Den danske forsvarsminister Morten Bødskov (t.v.) og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt underskrev tirsdag aftalen på Frederiksberg Slot. Foto: Forsvarsministeriet
Andreas Krog

Femten måneder. Så lang tid tog det fra regeringen og partierne bag forsvarsforliget i februar sidste år indgik en aftale om nyt arktisk isenkram til Forsvaret, til den danske regering tirsdag fik det grønlandske landsstyres accept af de dele af aftalen, som vedrører Grønland.

Arktisk kapacitetspakke

Den arktiske kapacitetspakke er på 1,5 milliarder kroner og består af en lang række store og små anskaffelser og initiativer:

- Anskaffelse af langtrækkende droner

- Satellitovervågning

- Etablering af en militær jordstation med netværksforbindelse til Arktisk Kommando.

- Midlertidigt indkøb af kommercielle satellitkommunikationsbåndbredde, indtil en mere robust militær løsning foreligger.

- Opstilling af to kystradarer til overvågning af de mest trafikerede maritime knudepunkter i Grønland.

- Anskaffelse af mindre droner til brug på Forsvarets skibe

- Styrket analysekapacitet til bearbejdning af overvågnings- og efterretningsindhentningsdata

- Anskaffelse af klassificeret taktisk kommunikation

- Oprettelse af en beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq

- Pulje til fastholdelse og udvikling af nationale kompetencer på satellitområdet

- Udstationering af militære forbindelsesofficerer i militære hovedkvarterer i Canada og Norge

- Øget samarbejde med vidensinstitutioner i Grønland

- Styrkelse af samarbejdet med Air Greenland om redningstjeneste og transportopgaver.

- Opstilling af radar på Færøerne til luftrumsovervågning

Ved en ceremoni på Frederiksberg Slot underskrev den danske forsvarsminister Morten Bødskov (S) og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt (S) en erklæring, som giver Danmark grønt lys til blandt andet at anskaffe langtrækkende droner til overvågning af de store hav- og landområder i Arktis og Nordatlanten, satellitovervågning, kystradarer og mindre skibsbaserede droner samt styrke Forsvarets analysekapacitet.

Desuden skal der etableres en beredskabsuddannelse i den grønlandske lufthavnsby Kangerlussuaq. Formålet med uddannelsen er at tilbyde Grønlandske borgere en basis uddannelse rettet mod løsning af beredskabsmæssige opgaver i Grønland og samtidig give mulighed for videreuddannelse i Forsvaret, Beredskabsstyrelsen samt beredskabsmyndigheder i Grønland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00