Danmark og Grønland værter for arktisk topmøde

Regeringen har sammen med Grønland inviteret de fire arktiske kyststater, USA, Rusland, Norge, Canada plus Sverige, Finland og Island til topmøde i Ilulissat ved Disko-bugten til maj. Her skal deltagerne markere ti-året for den såkaldte Ilulissat-erklæring, der blev vedtaget på dansk initiativ i 2008.

Det tegner til en af de største, dansk-grønlandske diplomatiske markeringer i Arktis i mange år. Invitationerne bærer udenrigsminister Anders Samuelsens og den grønlandske udenrigsansvarlige Suka K. Frederiksens navne, men det er endnu uklart om de andre lande deltager på ministerniveau. I givet fald kommer både USA’s udenrigsminister Rex Tillerson og Ruslands Sergey Lavrov til Grønland.

Hensigten er ikke at nye erklæringer skal vedtages, men at ånden og løfterne i Ilulissat-erklæringen skal genopfriskes og genbekræftes - nu i lyset af de aktuelle udfordringer i Arktis.

Login

 • Anmeld

  lei

  Nu bliver vi vel overhalet indenom igen,som sædvanlig????

 • Anmeld

  M. Madsen

  Hvis Danmark skal blive ved med at have indflydelse og agere "stormagt", så bør Danmark også involvere og markere sig langt kraftigere end det gør i dag.

  Det drejer sig lige fra investeringer, opbygning til militær overvågning.

  Danmark bør langt kraftigere markere sin overhøjhed i Arktis, staten er meget vag i både den ene og den anden anseende, og f.eks. bør der være mere synlige rammer i mellem selvstyret på Grønland og staten.

  I dag modarbejdes Rigsfællesskabet direkte af selvstyret, og det svækker Danmarks rolle som helhed i Arktis, så det er måske på tide, at stå lidt fastere overfor selvstyret, som i mange henseender synes, at køre deres helt eget løb.

  Enten er Grønland en del af Danmark eller også er det ikke, så det handler om, at fralægge sig berøringsangsten og gå all in, og så stadfæste og hæge over den territoriale integritet, så andre (lande f.eks.) ikke begynder, at udfordre denne, for direkte eller indirekte at splitte og fremme egne interesser.

  Udefra, kan Danmark som stat se meget svag og uinteresseret ud i det Arktiske område, og der skal ikke meget til, før andre stater aktivt kunne skabe internt splid i Rigsfællesskabet såfremt de aktivt satte sig for det.