Debat

Demokraterne: Vi kan ikke blot uddanne os ud af Grønlands udfordringer

DEBAT: Grønland skal ikke kun fokusere på uddannelse, hvis selvstændighed skal blive en realitet. Fokus skal også være på de sociale og økonomiske udfordringer, Grønland står overfor. Det skriver Randi Vestergaard Evaldsen, formand for Demokraterne, i modsvar til et indlæg af professor Rasmus Gjedssø Bertelsen fra Norges Arktiske Universitet.

Foto: Raven Eye Photography - Visit Greenland
Bjørn Strøm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Randi Vestergaard Evaldsen
Formand for Demokraterne

Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at vi fra Demokraterne har et dybfølt ønske om, at Grønland med tiden udvikler sig i en så positiv retning, at en egentlig statsdannelse kan blive en realitet. Men vi er heller ikke bange for at erkende, at der er en række ting i vores samfund, der skal rettes op, før ønsket kan blive til virkelighed.

Vi har således en række udfordringer både socialt, økonomisk og uddannelsesmæssigt, der skal på plads, før vi er klar til selvstændighed.

Uenig med professor – vi skal ikke bruge alle kræfter på ét område
Professor Rasmus Gjedssø Bertelsen fra Norges Arktiske Universitet kommer her på Altinget med en meget klar opfordring til, at vi begynder med at sikre, at vores folkeskole og vores uddannelsessystem får et kvalitetsløft på vores eget sprog.

Jeg er sådan set helt enig med professoren, men for mig så udelukker det ene ikke det andet. Det vil faktisk være en fejl at satse alle kræfter på et enkelt område.

Jeg mener, at vores kamp for at klargøre Grønland til selvstændighed er en sideløbende proces. Det nytter ikke noget, at vi nøjes med kun at satse på det uddannelsesmæssige.

Det nytter ikke noget, at vi nøjes med kun at satse på det uddannelsesmæssige. Vi er simpelthen nødt til at tænke i helheder.

Randi Vestergaard Evaldsen
Formand for Demokraterne

Vi er simpelthen nødt til at tænke i helheder. Det nytter ikke noget at have verdens bedste uddannelsessystem, hvis de unge mennesker, der skal bruge det, er såret på sjælen som følge af sociale problemer. Det nytter heller ikke noget, hvis der ikke er penge til at betale for det.

Fokus skal være på områder, der skaber vækst
Hos Demokraterne har vi derfor lige stort fokus på socialområdet, uddannelsesområdet og det økonomiske område. Vi er nødt til at skabe vækstmuligheder, så vores økonomi kan blive så god, at vi har råd til at investere endnu mere på det sociale område og på uddannelsesområdet, end vi gør i dag.

Det er eksempelvis derfor, at vi arbejder hårdt for, at vores infrastruktur skal laves om. Vi er klar til at investere milliarder af kroner i nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq, så Grønland bliver mere tilgængeligt og attraktivt for turister, og så det bliver billigere for vores hjemmehørende virksomheder at eksportere varer.

Denne store investering skulle gerne generere indtægter, som vi så kan reinvestere i uddannelsessystemet og i at bekæmpe de sociale udfordringer, som vi har.

Det går for langsomt med økonomien – vi er på vej mod en katastrofe
Det er også derfor, at vi kæmper hårdt for, at der skal laves økonomiske reformer, så vi kan undgå, at udgifterne i samfundet overstiger indtægterne.

Desværre går det, set med mine øjne, for langsomt med de økonomiske reformer, hvilket betyder, at vi inden for få år nærmer os en potentielt katastrofal situation, hvor vi ganske enkelt ikke har økonomi til at opretholde vores nuværende velfærdsgoder, og hvor vi slet ikke har økonomi til at drømme om selvstændighed.

Professor Rasmus Gjedssø Bertelsen tager således ikke direkte fejl, når han opfordrer os til at satse på at give vores uddannelsessystem et kvalitetsløft – men det er noget, der skal ske sideløbende med, at vi gør alt, hvad vi kan, for at skabe bedre betingelser for økonomien, og med, at vi bekæmper de sociale problemer.

Tingene hænger sammen, og man kan ikke bare fjerne en del af ligningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Randi Vestergaard Evaldsen

Fhv. formand, Demokraterne, fhv. medlem af Inatsisartut og viceborgmester, Kommuneqarfik Sermersooq
akademimerkonom, serviceøkonom

0:000:00