Ekspert: Bedst for Danmark at acceptere grønlandsk selvstændighedstrang

LØSRIVELSE: Dansk afvisning af grønlandsk selvstændighed er vand på møllen for tilhængerne af hurtig løsrivelse. Danmark bør i stedet støtte Grønlands selvstændighedsproces, for den kan ikke stoppes, mener ekspert.

(NUUK) Grønland er uundgåeligt på vej mod selvstændighed. Om Danmark vil det eller ej. Og hvis Danmark lader tingene gå sin gang i Grønland og støtter grønlændernes selvstændighedstrang, så vil det også komme Danmark til gavn. Det mener adjunkt Ebbe Volquardsen, der er leder af afdelingen for Kultur- og Samfundshistorie på Grønlands Universitet.

”I Danmark bliver det ofte fremstillet som en lidt spøjs idé, at Grønland skal blive selvstændigt. I Grønland er der dog temmelig bredt konsensus om, at det bliver det – en dag. Nu handler det om at finde en løsning, som er den bedste for Grønland, men også for hele riget. For hvis man bare reagerer afvisende på hver eneste udmelding om grønlandsk selvstændighed, så får de radikale kræfter medvind, og så kommer selvstændigheden måske alt for tidligt, uden at vigtige forudsætninger er skabt,” siger Ebbe Volquardsen, der følger grønlandsk politik tæt fra sit kontor på universitetet i udkanten af hovedstaden Nuuk.

En del af identiteten
Grønlænderne skal 24. april vælge 31 nye medlemmer til landets parlament Inatsisartut. Debatten for eller imod selvstændighed fylder ikke meget i valgkampen. Det gør til gengæld vejen derhen.

Login