Wang: Grønlandsk løsrivelse kan ske ved et uheld

SELVSTÆNDIGHED: Et snævert flertal stemmer for grønlandsk løsrivelse, inden nogen rigtigt når at forstå, hvad der er ved at ske. Det er rædselsscenariet for Forsvarsakademiets afgående chef, der trækker paralleller til Brexit.

Det kan få kolossale konsekvenser for det danske rigsfællesskab, hvis ikke danske og grønlandske politikere meget snart finder sammen om at lægge en plan for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og et stadig mere selvstændigt Grønland. Det er budskabet fra Forsvarsakademiets afgående chef, kontreadmiral Nils Wang.

"Hvis ikke der opstår en eller anden form for fælles fodslag omkring, hvad det er, der skal ske med forholdet mellem Danmark og Grønland på den lange bane, så kan man risikere, at Grønland lige pludselig ikke er en del af rigsfællesskabet," understreger Nils Wang i et afskedsinterview med Altinget: arktis.

Han tøver ikke med at trække paralleller til Storbritanniens EU-exit, den såkaldte Brexit. Her stemte et flertal af den britiske befolkning i 2016 for, at Storbritannien skulle forlade EU-samarbejdet. Til stor overraskelse for det politiske "establishment" i Storbritannien og Europa.

Login