Grønlands unge deler ikke forældrenes vrede mod Danmark

LØSRIVELSE: Vrede mod Danmark er ofte med til at holde liv i selvstændighedsbålet for den nuværende generation af grønlandske politikere. Fremtidens grønlandske politikere deler dog ikke vreden.

Foto: Raven Eye Photography - Visit Greenland
Andreas Krog

"Var Mandela vred, da han trådte ud af fængslet? Nej. Han havde tilgivet dem. Det er den tankegang, vi skal have. Vi skal ikke være vrede, når vi får selvstændighed. Det skal være glædens dag."

Steve O. Sandgreen
Formand, Siumut Ungdom

(NUUK) Lukning af bygder og hele byer samt tvangsflytninger af mange hundrede mennesker til betonblokke i de større byer. Højere løn til danskere end til grønlændere og et generelt dansk overherredømme med koloniale under- og overtoner. Det er den fortid, som mange af den nuværende generation af grønlandske toppolitikere ikke har glemt. Og den fortid, der i høj grad er brændstof under ønsket om selvstændighed.

Hos flere af morgendagens grønlandske politikere ønsker man også et selvstændigt Grønland, den dag Grønland er parat til det. Ønsket er dog ikke i samme grad næret af vrede mod Danmark.

"Nogle er vrede på danskerne. Det er jeg ikke," fastslår Nukannguaq Blytmann Jensen, næstformand for IA Ungdom, der er ungdomsafdelingen af Grønlands næststørste parti, det socialistiske parti IA.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00