Debat

Færøsk dekan: Stormagtsspil reducerer Arktis til et spørgsmål om geografi frem for mennesker

I den politiske retorik er det som om, at man glemmer, at der bor mennesker i Arktis, da det tilsyneladende kun er geografien, som er interessant, skriver Bergur Djurhuus Hansen.

Krigen i Ukraine har føjet spænding til et årelangt magtspil, og forundrede tórshavnske borgere føler sig hensat til en film fra Den Kolde Krigs Berlin, skriver Bergur Djurhuus Hansen.
Krigen i Ukraine har føjet spænding til et årelangt magtspil, og forundrede tórshavnske borgere føler sig hensat til en film fra Den Kolde Krigs Berlin, skriver Bergur Djurhuus Hansen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Bergur Djurhuus Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den politiske retorik forbindes Arktis med klimaændringer, nye sejlruter, råstoffer, stormagtinteresser og militær oprustning. Men noget mangler.

Som i så mange andre lande kan man godt lide at se på trækfugle i det tidlige forår på Færøerne. I medierne er der ikke så sjældent billeder af de første tilbagevendte strandskader allerede i februar, for med strandskaderne er foråret på vej.

Når man lidt senere ud på foråret ser de første havterner, er sommeren på vej. Er man heldig, kan man også få øje på sjældne fugle, som har trukket mod Nordatlanten og forvildet sig ind på Færøerne.

Temadebat

Hvordan fremmer vi kunst og kultur i rigsfællesskabet?

Grønland og Færøerne er arnested for mange kunstnere og kreative sjæle inden for mange genrer.    

Men er kendskabet til vores fælles kunst og kultur i rigsfællesskabet tilstrækkeligt udbredt? Og hvordan fremmer og understøtter vi udviklingen, udbredelsen og kendskabet til al den kunst og kultur rigsfællesskabet besidder?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører, fagpersoner og politikere vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected] eller [email protected].

Det er ændret lidt. For nu holder man også øje med ubåde. De kommer fra syd, nord, øst og vest og kan ses med det blotte øje fra land.

I medierne er der billeder af atomdrevne amerikanske ubåde, der ligger ude på reden uden for Tórshavn. De ligner kæmpestore pukkelhvaler.

Til sammenligning tager de danske og færøske inspektionsskibe sig ud som fiskekuttere eller små hvalfangerskibe fra en svunden tid. Det forløbne forår har der sommetider ligget russiske fartøjer inde ved havnen i Tórshavn og atomdrevne amerikanske ubåde ude på reden.

De ikoniske gamle bygninger yderst på næsset i Tórshavn, hvor det færøske landstyre holder til, ser pludselig ganske små og ubetydelige ud. Udsigten fra køkkenvinduerne i byen ligner noget fra Gullivers rejser.

Rigt kulturliv 

Krigen i Ukraine har føjet spænding til et allerede årelangt magtspil, og forundrede tórshavnske borgere føler sig hensat til – om ikke Gullivers rejser – så en film fra Den Kolde Krigs Berlin.

De geopolitiske spændinger i Nordatlanten og Arktis leder ikke overraskende til fokus på militær. Sideløbende er der de velkendte og nødvendige diskussioner om klimaændringer, nye sejlruter og adgang til råstoffer, hvilket også afspejles i den danske arktiske strategi, og for så vidt er det rimeligt nok.

Når det gælder Arktis, er det tilsyneladende kun geografien, som er interessant

Bergur Djurhuus Hansen
Lektor, Færøernes Universitet

I den politiske retorik og i medierne er det imidlertid som om, at man glemmer, at der bor mennesker og findes kunst og kultur i Arktis.

I videnskabelige sammenhænge anskues især naturvidenskab og politologi som relevante arktiske forskningsområder. Humaniora nævnes ikke. Det kan skyldes mange ting.

Men fra gamle rejseberetninger ved vi også, at det arktiske område i århundreder har været opfattet som øde og mennesketomt, storslået, sublimt, uden tegn på menneskelig aktivitet og kultur.

Vi kender det også fra litteraturen. Jules Verne beskrev Arktis som en ørken af is. Det er en historisk betinget diskurs, som stadig er overraskende stærk og tydelig.

Derfor er det vigtigt at minde om, at der findes et rigt kulturliv langt mod nord, og at der bor mennesker med egne traditioner og værdier i Arktis.    

Indgangen til det arktiske

Færøerne tilhører ikke det egentlige Arktis, men ligger snarere som en indgang til det arktiske. Det er en privilegeret og ikke helt risikofri udkigspost, og det mærkes på alle mulige måder i det offentlige liv, aktiviteter på land og til havs, i politik, forskning og så videre.

Læs også

Færøske forskere er allerede blevet dygtige til at beskrive Færøerne som ”a gateway to the Arctic” eller som ”stepping stones to another world”. En ny virkelighed kræver nye begreber og nye fortællinger.

Det gamle og meget afholdte nordiske fællesskab handler om historie, sprog og kultur. Det arktiske handler næsten udelukkende om magt og strategi. Det er en ny kontekstualisering af store dele af Norden, som der endnu ikke rigtig er fortalt nogen historie om.

En alt for ensidig fokusering på politik og militær vil gøre en ende på meget af det, vi holder af

Bergur Djurhuus Hansen
Lektor, Færøernes Universitet

I nordisk regi har alle noget at bidrage med kulturelt. Når det gælder Arktis, er det tilsyneladende kun geografien, som er interessant.

Det skyldes blandt andet, at både vi færinger og vores nordiske naboer alt for ivrigt har overtaget diskurser fra andre lande og ser os selv udefra.

Når man beskriver sig selv som en indgang til Arktis, er det egentlig også med et andet blik end ens eget – eller det er værtens blik på sig selv.

Der er brug for en kulturel oprustning i Arktis, så vi bliver bedre til at fortolke og fortælle, hvordan det er at være menneske i Arktis, at have Arktis på nært hold som nordbo eller leve på en ”stepping stone” i Nordatlanten med mulighed for se både strandskader, havterner og ubåde gennem køkkenvinduet.

En alt for ensidig fokusering på naturvidenskab, politik og militær vil gøre en ende på meget af det, vi holder af.

Spørgsmål om historie, identitet, kunst og kultur i bred forstand bør i højere grad indgå i vores overvejelser, strategier og diskussioner. Vi i Norden har en særlig forpligtelse i den sammenhæng, for det er jo her hos os, det sker.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bergur Djurhuus Hansen

Dekan og lektor, fakultetet for færøsk sprog og litteratur, Færøernes Universitet
ph.d.

0:000:00