Fokus på selvstændighed i færøsk valgår

VALGÅR: Færøernes ønske om selvstændighed er større end mange danskere tror, vurderer forsker efter åbningen af det færøske parlament.

Foto: Kimberley Coole
Redaktionen

Af Lau Øfjord Blaxekjær

Den 29. juli ved Færøernes nationaldag og Olai-festligheder, ólavsøka, åbnede lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin) Færøernes Lagting for det nye år. Siden er tiden gået med ophedet debat i og uden for Lagtinget. Det er nemlig valgår, og flere temaer sætter tingene på spidsen, og politikere og meningsdannere har brug for at markere sig. I den traditionsrige åbningstale med overskriften: "Alle vinder, når familierne trives" indrammede lagmanden det seneste års og ikke mindst det kommende års store politiske slag i en fortælling om familien som det vigtigste i livet.

Og, underforstået, et ansvarligt Landsstyre leder landet til gavn for alle familier (og familietyper) – ikke nogle få velbjergede familier. I de foregående år har spørgsmål om fiskerireform været den store slagmark, der nær kostede Landsstyret livet sidste år under lovbehandlingen. Men fiskerireformen blev gennemført.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00