Fokus på selvstændighed i færøsk valgår

VALGÅR: Færøernes ønske om selvstændighed er større end mange danskere tror, vurderer forsker efter åbningen af det færøske parlament.

Af Lau Øfjord Blaxekjær

Den 29. juli ved Færøernes nationaldag og Olai-festligheder, ólavsøka, åbnede lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin) Færøernes Lagting for det nye år. Siden er tiden gået med ophedet debat i og uden for Lagtinget. Det er nemlig valgår, og flere temaer sætter tingene på spidsen, og politikere og meningsdannere har brug for at markere sig. I den traditionsrige åbningstale med overskriften: "Alle vinder, når familierne trives" indrammede lagmanden det seneste års og ikke mindst det kommende års store politiske slag i en fortælling om familien som det vigtigste i livet.

Og, underforstået, et ansvarligt Landsstyre leder landet til gavn for alle familier (og familietyper) – ikke nogle få velbjergede familier. I de foregående år har spørgsmål om fiskerireform været den store slagmark, der nær kostede Landsstyret livet sidste år under lovbehandlingen. Men fiskerireformen blev gennemført.

Login