Folkemøde i regerings-forhandlingernes tegn

FOLKEMØDE 2019: For det store flertal af deltagere i Folkemødet i Allinge var den politiske samtale helt upåvirket af regeringsforhandlingerne på Christiansborg, men de spøgte alligevel i kulissen på årets folkemøde. Lørdagens fejring af Dannebrog druknede i 31 mm regn.

S-formand Mette Frederiksen holdt fredag tale på Folkemødets hovedscene.
S-formand Mette Frederiksen holdt fredag tale på Folkemødets hovedscene.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftLise-Lotte Skjoldan

Hvis man troede, at politikerne havde fået nok af folket efter godt fem ugers valgkamp, tog man fejl.

Årets folkemøde havde lige så mange politikere på programmet som andre år. Partiledere, MF'er, borgmestre og regionsfolk valfartede til Allinge og blandede sig for et par dage med djøf-folket, danskere i fornuftigt fodtøj og kendisser fra Daniel Agger til Hella Joof.

Det netop overståede folketingsvalg satte sit præg på Folkemødet.

Topfolk fra de røde partier holdt en kort pause fra regeringsforhandlingerne, og rundt omkring ved ølhanerne var mere eller mindre bekræftede rygter om tilstandene på Christiansborg i høj kurs. "Har du hørt noget?" lød det forhåbningsfuldt fra journalister, lobbyister og menige partisoldater.

Vinder-taber-metaforik
Regeringsforhandlingerne betød også, at partiledertalerne på Hovedscenen fra de fire forhandlende parter allerede blev vinget af torsdag og fredag.

Morten Østergaard (R) lagde ud torsdag formiddag − og talte om det, alle tænker på, nemlig forhandlingerne i Det sorte tårn i 2011:

”Lad mig være ærlig og sige: Vi radikale har lært af det. En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Ved spinkrig. Eller endeløs vinder-taber-metaforik. Det er læren fra 2011. Og bliver det afsættet igen, når vi afslutningen lige så hurtigt og brat som VLAK-regeringen,” sagde Morten Østergaard.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fire om at tage opvasken
Fredag gik Pia Olsen Dyhr (SF) på scenen og forsøgte at tale om forhandlingerne uden rigtig at sige noget:

"Jeg ved godt, at vi alle sammen kommer med vores forskelligheder. Forhistorier. Politiske hjertebørn og smertebørn. Men vi er jo på de store træk enige," sagde hun og tilføjede:

"Det skal vi holde fast i, når medierne vil finde hårene i suppen, og fronterne bliver trukket hårdt op."

Enhedslistens Pernille Skipper ville dog gerne tale om forskelle på partierne. I sin partiledertale sendte hun denne hilsen til Radikale:

"Vi er nu fire partier til at tage opvasken. Og vi skal finde sammen på tværs af uenigheder. Det skylder vi alle jer, der har stemt for en ny retning. Men når nu vi har sendt Løkke hjem, skal vi så ikke også sende hans økonomiske politik med ham?"

En undskyldning til Godhavnsdrengene
Det har været et noget nyhedsfattigt folkemøde, eftersom Landstingssalen udgør rammen for de vigtigste politiske begivenheder lige nu.

Men S-formand Mette Frederiksen har dog leveret et par nye politiske meldinger, som er værd at skrive hjem om.

Den første handler om Godhavnsdrengene. Regeringerne under Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har alle afvist at give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning. Men det vil Mette Frederiksen lave om på.

"Hvis nogen spørger mig: 'Hvad er det første, du vil gøre, hvis du bliver statsminister?' så er svaret, at jeg på vegne af vores fortid, vores nutid og vores fremtid gerne vil give dem en officiel undskyldning," sagde hun i sin partiledertale fredag på Hovedscenen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Og kort efter kom hun med en anden markant udmelding, nemlig at hun bakker op om Margrethe Vestagers kandidatur til at blive formand for EU-Kommissionen.

Torsdag og fredag i næste uge er der topmøde for EU's stats- og regeringschefer. Og hvis en ny regering når at falde på plads inden da, vil det være Mette Frederiksen, som tager til Bruxelles for at være med til at beslutte, hvem der skal sidde på topposterne i EU.

Hvis regeringsforhandlingerne stadig er i gang, er det Løkke, der skal deltage i mødet som statsminister for Danmark. Han har allerede meldt ud, at han også støtter Margrethe Vestager.

Afbrudt af en trold
Kristian Thulesen Dahl (DF) trådte i karakter som udlændingepolitisk vagthund, da han i sin tale gav Mette Frederiksen en opfordring med på vejen. Hun behøver ikke sige B, selvom hun har sagt A, mener DF-formanden.

"Vi har jo et udsagn, der hedder: Har man sagt A – må man også sige B. Men lige præcis efter valget er det måske på sin plads at advare imod netop det. A er jo partibogstavet for Socialdemokratiet. B for De Radikale. Så her er en opfordring til Mette Frederiksen, som jeg håber trænger ind bag de lukkede døre på Christiansborg. Drop udsagnet i denne omgang," sagde Thulesen Dahl.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

At Mette Frederiksen vil blive presset på udlændingepolitikken, blev hendes egen tale et godt eksempel på. Her blev hun nemlig midt i det hele afbrudt af en demonstrant klædt ud som den bornholmske Krølle-Bølle-trold, der med en megafon i hånden ville gøre opmærksom på forholdene for de børn, der bor på udrejsecenteret Sjælsmark.

31 millimeter regn
Årets folkemøde handler dog om demokrati i langt bredere forstand end regeringsforhandlinger og prominente navne.

Rundt om i teltene blev der debatteret fake news, elbiler, boligpolitik, kommunal udligning, skattesvindel og mange andre emner.

I hvert fald så længe teltene stadig stod.

For det, alle talte om lørdag, var vejret.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Folkemødet fik i løbet af få timer 31 millimeter regn. Flere steder faldt der ifølge DMI over 15 millimeter regn på en halv time, og vandmasserne og hård blæst transformerede store dele af området til ragnarok.

Koncerten på Hovedscenen med Peter Sommer måtte aflyses ligesom en række andre større arrangementer, blandt andet en del af fejringen af Dannebrogs 800 års fødselsdag. Regnen gik også ud over Ungdomscampen, der blev evakueret af Akutberedskabet på Bornholm, da deres telte skyllede væk.

Også hjemtransporten blev påvirket for de deltagere, der skulle rejse hjem lørdag, og flyrejsende måtte vente i timevis i Rønne lufthavn. 

Ung socialdemokrat bedst til dialog
Inden himlen åbnede sine sluser, havde formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Frederik Vad Nielsen, vundet finalen i DM i debat mod den sygeplejerskestuderende Nicoline Sjøberg.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Hvis du vil læse mere om, hvordan sådan et danmarksmesterskab i debat forløber, kan du læse Altingets reportage her. DM i debat: Porno for de kulturradikale.

Søndag morgen var vejret atter normalt, og det korte program bød blandt andet på kåringen af vinderen af årets Dialogpris. Her var det også en ung socialdemokrat, der tog trofæet. Det var nemlig Holbæk-borgmesteren Christina Krzyrosiak Hansen, som fik prisen overrakt af formand for Folkemødet Jann Sjursen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00