Debat

Forfatter: Mediernes konfliktsøgen afholder os fra at prikke hul på bylden af fordomme om Grønland

Danmark og Grønland er gentagne gange blevet anbefalet at gøre noget ved fordomme og racisme, skriver Nauja Lynge.

Anbefalingen om at gøre noget ved fordomme og racisme røg samme vej som Flemming Jensen – direkte under bussen, skriver Nauja Lynge.
Anbefalingen om at gøre noget ved fordomme og racisme røg samme vej som Flemming Jensen – direkte under bussen, skriver Nauja Lynge.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Nauja Lynge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske medier puster til debatten om julekalenderen 'Nissebanden' med Flemming Jensen i hovedrollen som producent af fordomsfulde opfattelser af Grønland. Den afsporede debat fastholder fordomme og skygger for løsninger.

Michael Bro, der er studerende ved KU, siger, at der bliver taget nogle kulturelle ejendele, som bliver reproduceret til at opretholde diskrimination og racisme mod inuitter i Danmark, og man gør det okay at fortsætte med det i dag.

Det er for uoverskueligt at skære i den betændte byld

Nauja Lynge
Forfatter

Vrangforestillinger om grønlændere lever i bedste velgående. Den smerte og frustration som udspringer af det, har jeg beskrevet i min roman, 'Opgangen'. Fra mediernes side er der ingen interesse for virkelig at dykke ned i problemstillingen.

Man nøjes med at kradse i det, der kan skabe en konflikt nu og her. Man hiver pludselig Flemming Jensen ind som madding til det konfliktsøgende overfiskeri inden for journalistik, som præger danske medier, når det gælder forholdet til Grønland.

Og det er perspektivløst at reducere diskussionen til at handle om et teaterstykke og Flemming Jensen. Man kunne som minimum have suppleret med at vise, hvordan for eksempel DR har brugt dækbilleder med hundeslæder til at dække valget i Nuuk.

Læs også

Kastet for løverne

Hvis vi seriøst arbejder på at tage hul på problematikken, som Institut for Menneskerettigheder, FN og andre anbefaler, så kunne vi meget bedre flette det her ind som en interessant debat om, hvorvidt det er i orden at klæde etnisk danske børn ud som grønlændere.

Det er jo sådan, at Danmark og Grønland gentagne gange er blevet anbefalet at gøre noget ved fordomme og racisme. I 2015 udkom Institut for Menneskerettigheder med en stor rapport, 'Ligebehandling af grønlændere i Danmark', hvor de blandt andet anbefalede at spørge grønlændere i Danmark, om de vil være et nationalt mindretal.

Anbefalingen røg samme vej som Flemming Jensen – direkte under bussen. Orkestreret af et selvstyre og en dansk regering, som ikke valgte at følge anbefalingerne.

Desværre, er det meget typisk for problematikken. Det er for uoverskueligt at skære i den betændte byld. Pilen peger jo direkte tilbage på først kolonitidens Danmark og herefter årtiers forvaltning af det sociale område i Grønland.

Man nægter helhjertet at gøre noget. Men det bliver vi nødt til. Hvis vi nøjes med at lade mediernes konfliktsøgning styre debatten, så risikerer vi, at selve problemet aldrig bliver løst. Et problem som jeg selv meget nødigt vil give videre til næste generation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nauja Lynge

Forfatter, blogger og foredragsholder

Flemming Jensen

Skuespiller, forfatter, samfundskritiker
Lærer, mesterlære som skuespiller

0:000:00