Forskere efterlyser forum for arktisk sikkerhedspolitik

DIALOG: Udenrigsminister Jeppe Kofod mener ikke, tiden er moden til et forum for diskussion af arktisk sikkerhedspolitik, sådan som danske forskere foreslår i ny rapport.

Foto: 2. Eskadre / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Selvom Arktis som lavspændingsområde er under pres, så ændrer det ikke ved, at det stadig er i Kongeriget Danmarks interesse at prøve at støtte op om det så meget som muligt.

Mikkel Runge Olesen
Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier

Øget interesse for Arktis fra både amerikansk, russisk og kinesisk side får en gruppe danske forskere til at anbefale oprettelsen af et nyt forum, hvor de arktiske nationer kan diskutere sikkerhedspolitik. Det emne er nemlig ikke en del af porteføljen for Arktisk Råd. Det var et klart amerikansk krav ved rådets oprettelse i 1996.

Og sådan skal det gerne blive ved med at være, mener de danske forskere.

”De potentielle risici forbundet med at udvide et eksisterende og velfungerende forum til også at diskutere sikkerhedspolitik er for store. Hvis man udvider til at diskutere sikkerhedspolitik og der så går hårdknude i diskussionerne, så risikerer man at have ødelagt noget, der egentlig fungerede fint,” forklarer seniorforsker Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for International Studier, der mandag offentliggjorde rapporten ”Nye sikkerhedspolitiske dynamikker i Arktis”.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00