Debat

Kofod: Ny strategi for Arktis vil sætte befolkningen i centrum

DEBAT: Indbyggerne i Arktis bliver ofte overset, når der tales om klimaforandringer og geopolitik. Men de har samme ønsker som alle andre, og de vil være i fokus, når regeringen i 2021 laver en ny strategi for Arktis, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Arktis er meget mere end klimaforandringer og sikkerhedspolitik. Der bor cirka fire millioner mennesker, der ønsker en god tilværelse, skriver Jeppe Kofod (S).
Arktis er meget mere end klimaforandringer og sikkerhedspolitik. Der bor cirka fire millioner mennesker, der ønsker en god tilværelse, skriver Jeppe Kofod (S).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der lever omkring fire millioner mennesker i Arktis. Mødre, fædre, brødre og søstre. De har som alle andre drømme, ønsker og krav til deres tilværelse. Selvfølgelig. Dem må vi ikke glemme.

Den menneskelige dimension er for mig og mange af mine kolleger en ledetråd i samarbejdet om Arktis, og det er vigtigt for mig at understrege, for den hektiske nyhedsstrøm om Arktis overser ofte, at det også handler om menneskers liv og hverdag.

Arktis er i forandring. De accelererende klimaforandringer ændrer geografi og miljø. Den skærpede geopolitiske interesse udfordrer vores målsætning om Arktis som et lavspændingsområde. Disse forhold er ikke overraskende i fokus i mediernes dækning af Arktis. Et fokus, som er naturligt og som udgør bagtæppet for vores ageren i Arktis.

Samme ønsker som alle andre
Men Arktis er andet end klimaforandringer og sikkerhedspolitik. Arktis er hjemsted for mange mennesker.
Beboerne i Arktis har en udfordrende hverdag, som skal hænge sammen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Deres ønsker til tilværelsen adskiller sig ikke væsentligt fra den, vi finder andre steder. Gode skoler samt fortsatte uddannelsesmuligheder for de unge. Jobs, velfærd og et solidarisk sundhedsvæsen. Et trygt samfund, som holder hånden under de svageste, og som sikrer, at ingen overlades til sig selv.

Vores samarbejde i Arktisk Råd handler mere om de mere jordnære forhold for befolkningerne i Arktis. Vi deler erfaringer og ser på muligheder for at sikre gode sundhedsforhold, bæredygtige energiløsninger for små og isolerede samfund eller mulighederne for at sikre internet og øget forbindelse også i fjernere arktiske egne. Tænk bare på, hvor meget vi her i Danmark går op i at have en pålidelig netforbindelse også i yderområderne.

Danmark, Grønland og Færøerne lancerer i 2021 en ny strategi for Arktis. Det vil være en milepæl i vores arktiske samarbejde. Strategiens ambition er ikke mindst at sætte mennesket i centrum og binde de mange vigtige dagsordener i Arktis sammen til et hele.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Klimaforandringernes betydning
Samtidig fokuserer vi på områder som havmiljø og klimaforandringernes indvirkning på vejret og naturen i øvrigt. Det opleves på helt tæt hold i Arktis. Disse forhold har stor indvirkning på dagligdagen for både grupper og individet, herunder for de oprindelige folk. Dette er vigtigt både her og nu - men især for fremtidige generationer, som skal opbygge en tilværelse.

Klimaforandringerne kan ventes at øge omkostningerne i forbindelse med fremtidige infrastrukturinvesteringer og må også ventes at kræve investeringer, eksempelvis i form af kystsikring, for at beskytte eksisterende infrastruktur.

Forandringer i havmiljøet vil medføre ændringer for fanger- og fiskerierhvervet. En bæredygtig udvikling i Arktis kræver, ligesom i Danmark, at vi passer på flora og fauna og tilpasser os en ny normal.

Bæredygtig økonomisk udvikling
Jobmuligheder i Arktis betyder alverden. Det kan ikke overvurderes, hvor afgørende mulighederne på arbejdsmarkedet er for at give de unge mod på at skabe en tilværelse. Samtidig er det af stor betydning med en kvalificeret arbejdskraft, som har mulighed for videreuddannelse.

Arktisk Økonomisk Råd er en vigtig uafhængig erhvervsorganisation, som blev dannet efter anbefaling fra Arktisk Råd. Organisationen arbejder for bæredygtig økonomisk udvikling i Arktis. En udvikling, som er fundamental for fremtidens Arktis, og hvor erhvervslivet selv er i førersædet.

Danmark, Grønland og Færøerne lancerer i 2021 en ny strategi for Arktis. Det vil være en milepæl i vores arktiske samarbejde. Strategiens ambition er ikke mindst at sætte mennesket i centrum og binde de mange vigtige dagsordener i Arktis sammen til et hele.

Det er mit håb og min overbevisning, at vi med strategien rykker markant fremad på den arktiske dagsorden og sætter Kongerigets aftryk på fremtidens udvikling. For i sidste ende handler det om fire millioner mennesker liv og hverdag.

Dokumentation

Debatserie: Den vigtigste dagsorden på Arktis-området i 2021

2021 står for døren. Hvad bliver den allervigtigste Arktis-politiske udfordring? Det har Altinget spurgt et hold af debattører om. 

Mød det foreløbige panel her:

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister

Søren Espersen (DF), grønlandsordfører

Christoffer Aagaard Melson (V), Arktisordfører

Christian Juhl (EL), grønlandsordfører

Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU), Medlem af Folketinget

Aaja Chemnitz (IA), medlem af Folketinget, næstformand Grønlandsudvalget 

Nauja Lynge, forfatter og foredragsholder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00