Norge vil lave storudbud af arktiske olie-licenser

93 licenser til olieefterforskning og -udvinding i Barentshavet. Så mange licenser foreslår den norske regering at sende i udbud til maj i landets 24. runde af olielicens-udbud. Hvis alle licenser sendes i udbud vil det være et rekordhøjt antal. Aldrig før har Norge udbudt så mange licenser i arktiske farvande.

Licenserne består hver af en blok af havområde. 47 af de 93 "licens-blokke" ligger på den 73. breddegrad, mens 10 ligger på den 74. breddegrad. Udbuddet af netop de 10 licenser vil sandsynligvis påkalde sig protester fra Rusland. De ligger nemlig i den såkaldte "Svalbard-zone", der er aftalt i den såkaldte "Svalbard-aftale", som regulerer forholdene på den norske ø Svalbard. Rusland mener at aftalen også omfatter undervandsfjeldet "Svalbard shelf", som de 10 blokke er en del af. Derfor må Norge ikke bare egenhændigt udbyde licenser til olieefterforskning og -udvinding i blokke indenfor "Svalbard-zonen". Rusland har tidligere protesteret mod licenser udbudt i 22. og 23. runde.

[caption id="attachment_595" align="alignright" width="300"]Eni Norge's Goliat-platform er indtil videre den eneste olieplatform i Barentshavet. Foto: Eni Norge. Eni Norge’s Goliat-platform er indtil videre den eneste olieplatform i Barentshavet. Foto: Eni Norge.[/caption]121 offentlige og private foretagender er blevet bedt om at kommentere på forslaget om udbud af 93 licenser i Barentshavet samt ni licenser i Norskehavet. Til maj sendes licenserne i udbud og interesserede skal så byde ind senest i fjerde kvartal i år.

Login