Selvstændighed og skolesystem dominerede debatten

OVERBLIK: Grønlandsk selvstændighed og skolesystemet i Grønland fyldte mest i den arktiske debat i 2018.

Grønlandsk selvstændighed og det grønlandske uddannelsessystem dominerede listen over de mest læste debatindlæg på Altinget: arktis i 2018. Således handler fem af de syv mest læste indlæg om Grønland, der også indtager de tre øverste pladser. Først på fjerde- og femtepladsen kommer debatindlæg om Danmarks position i Arktis og rigsfællesskabet.

Mere undervisning om Grønland
Mest læste debatindlæg i 2018 er skrevet af forfatter Nauja Lynge, formand for Foreningen rigsfællesskabet og forfatter, og har titlen ”Mere selvbestemmelse betyder dårligere vilkår for mindretal”. En anden markant debattør indtager andenpladsen. Det er Ahmed Akkari, der for mere end ti år siden spillede en hovedrolle i arbejdet med at udbrede kendskabet til Jyllands-Postens såkaldte Muhammed-tegninger i Mellemøsten. I dag har Akkari slået sig ned i Grønland som forfatter og folkeskolelærer. På baggrund af de erfaringer skrev han om, hvordan Grønland, ifølge Akkari, ikke har magtet at lave en sammenhængende skolepolitik.

Undervisning var også emnet for det tredjemest læste debatindlæg i løbet af året, der var skrevet af den unge grønlænder Aka Niviâna. Det handlede dog ikke specifikt om den grønlandske folkeskole, men om hvordan skoleelever på tværs af rigsfællesskabet bør have undervisning om Grønland.

Login