Skal Grønland og Færøerne være med i ny strategi for Arktis? Her står partierne

OVERBLIK: Den Arktiske Strategi udløber ved årsskiftet, og forhandlingerne om en ny er i gang. Der har været usikkerhed om, hvorvidt Grønland og Færøerne vil være en del af en ny strategi. En fælles strategi er dog afgørende for flere partier i Folketinget.

Det er en 10-årig strategi, der har til formål at beskrive de vigtigste muligheder og udfordringer, der er for Arktisk.
Det er en 10-årig strategi, der har til formål at beskrive de vigtigste muligheder og udfordringer, der er for Arktisk.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Efteråret har budt på usikkerhed om, hvor villige Grønland og Færøerne har været til at tilslutte sig den nye Arktiske Strategi, der skal gælde fra 2021 til 2030.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har givet udtryk for, at det er vigtigt, at alle tre rigsdele – Danmark, Grønland og Færøerne – får ejerskab over den kommende strategi.

Politikere i både Grønland og Færøerne har dog taget afstand fra en fælles strategi og lagt vægt på Grønland og Færøernes egne strategier.

Dokumentation

Ny Arktisk Strategi
Den Arktiske Strategi omfatter Kongeriget Danmark med de tre rigsdele – Danmark, Grønland og Færøerne.

Det er en tiårig strategi, der har til formål at beskrive de vigtigste muligheder og udfordringer, der er for Arktisk. Den nuværende strategi udløber ved årsskiftet, og udenrigsminister Jeppe Kofod har brugt efteråret på at blive enige med Grønland og Færøerne om en ny Arktisk Strategi, der skal gælde fra 2021 til 2030.

Siden den sidste strategi blev vedtaget, er Arktis blevet centrum for et større stormagtspil mellem USA, Kina og Rusland. Grønland udgør både en strategisk vigtig position i den globale sikkerhedspolitik og har en undergrund, som flere lande har vist interesse for at investere i.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024