Udsigt til tæt løb på Færøerne

Meningsmålinger og resultatet af folketingssalen peger i retning af, at kampen om magten på Færøerne bliver tæt ved lagtingsvalget i december. En koalition henover midten kan ikke udelukkes. Og et lille midterparti kan få en afgørende rolle. 

Foto: Ólavur Frederiksen / Visit Faroe Islands
Andreas Krog

Færingerne skal til lagtingsvalg 8. december. Det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin har haft medvind i meningsmålingerne hen over sommeren og efteråret. Det liberale parti Sambandspartiet fik dog et godt folketingsvalg.

Det kan være et varsel om, at der bliver tæt løb mellem den borgerlige og den venstreorienterede blok i et land, hvor det i den politiske verden handler om at kunne tælle til 17. Ikke 90 som i Danmark. Det færøske parlament Lagtinget har nemlig 33 medlemmer.

I tre meningsmålinger lavet i juni, august og september i år stod Javnaðarflokkurin til at få henholdsvis 11, 10 og pladser i Lagtinget mod syv ved valget i 2019. Det venstreorienterede løsrivelsesparti Tjóðveldi svingede i målingerne frem og tilbage mellem fem og syv mandater. Derfor kan det blive svært for de to nuværende oppositionspartier at sikre sig de fornødne 17 mandater.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00