Xi Jinpings arktiske håndtryk

Kinas præsident Xi Jinping har fået givet nogle håndtryk i den forgangne uge. I en større geopolitisk sammenhæng var det vigtigste med USA’s nye præsident Donald Trump torsdag i sidste uge i Florida i USA. Men i en arktisk sammenhæng var tre andre håndtryk vigtigere. Xi Jinping benyttede nemlig turen til USA til at lave et par strategisk vigtige mellemlandinger.

[caption id="attachment_654" align="alignright" width="300"]Xi JInping og Finlands  statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor. Xi JInping og Finlands statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor.[/caption]På turen fra Beijing til Florida gjorde præsidentens Boeing 747-fly onsdag stop i Helsinki for et to-dages besøg i Finland. En lille men alligevel central spiller i Arktis. Ikke mindst som kommende formand for Arktisk Råd.

I Finland benyttede Xi Jinping sig i øvrigt af et lille trick, som kineserne også har brugt overfor Danmark. Det kaldes "panda-diplomati" og går ud på, at Kina tilbyder et land, at en af deres zoologiske haver kan låne en eller flere pandaer i en længere årrække. Xi Jinping og daværende udenrigsminister Martin Lidegaard indgik sådan en låneaftale i 2014 og pandaerne kommer til Københavns Zoo i 2018. Udlånet ender med at koste Zoo mere end 200 mio. kroner over den 15-årige låneperiode, da man selv skal stå for at opføre et anlæg til dyrene og stå for driften. Penge, som Zoo har haft sine kvaler med at skaffe.

Login