Dagens overblik: Danmark og Canada enige efter årtiers grænsestrid, og regeringen er langt fra mål om konsulentbesparelser

Danmark og Canada slutter fred efter 50 års ø-strid. Interview med ombudsmanden om omstridt Kosovo-fængsel. Og regeringen misser centralt løfte om konsulentbesparelser i staten. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med nyheden om, at regeringen er langt fra at levere på et centralt valgløfte om at spare massivt på konsulenter i staten for i stedet at flytte milliarder til kernevelfærd.

Ministerierne skulle sidste år spare 803 millioner kroner på konsulenter, men det lykkedes blot at nedbarbere forbruget med 127 millioner, skriver Altinget.

“I forbindelse med sidste folketingsvalg fik regeringen det til at lyde som om, at man ville finansiere alle sine velfærdsløfter ved at spare på konsulenter, og de her tal viser bare, at det er ikke så simpelt, som regeringen har fået det til at lyde,” siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for Konservative.

Finansminister Nicolai Wammen (S) peger på corona og udbyttesagen som forklaring på, at regeringen endnu ikke er nået i mål med besparelserne.

Han understreger i en skriftlig kommentar, at regeringen stadig vil spare tre milliarder kroner på konsulentforbruget i den offentlige sektor frem mod 2025 og i stedet bruge pengene på mere velfærd og den grønne omstilling. 

Danmark og Canada slutter fred efter 50 års ø-strid

Efter 50 års grænsestrid er Danmark og Canada blevet enige om at dele Hans Ø, som har været centrum for konflikten.

Her har Danmark og Canada gennem årene på skift hejst hver deres for at gøre krav på området.

Med den nye aftale deles Hans Ø efter en naturlig kløft, og lidt mere end halvdelen af øen bliver officielt en del af Kongeriget Danmark.

Samtidig bliver det danske kongerige udvidet med et stort havområde syd for Grønland.

I både Danmark og Canadas øjne sender aftalen et vigtigt signal til omverdenen om, at det godt kan lykkes at nå til enighed om territorialkrav gennem fredelige forhandlinger, skriver Altinget. Læs mere om aftalen her.

Læs også

Interview med ombudsmanden om omstridt Kosovo-fængsel

Et flertal i Folketinget har besluttet at leje fængselspladser i Kosovo til udvisningsdømte.

Flere partier har i den forbindelse hæftet sig ved, at ombudsmanden fortsat skal føre tilsyn med forholdene for fangerne.  

I et længere interview med Altinget uddyber ombudsmanden, hvordan tilsynene i Kosovo vil blive mere begrænsede end i et dansk fængsel.

Også i Justitsministeriets lovforslag fremgår det, at tilsynet “ikke i fuldt omfang kan udøves på samme måde”.

“Det er de opgaver i Kosovo, som bliver udøvet af danske forvaltningsmyndigheder i henhold til dansk ret, vi kan føre tilsyn med. Ikke de opgaver, som bliver udøvet af kosovariske organer,” uddyber ombudsmand Niels Fenger.

Siden aftalens indgåelse har Ombudsmanden og Justitsministeriet dog haft dialog om beskrivelsen af Ombudsmandens rolle i lovforslaget. Det viser en række dokumenter, som Altinget har fået aktindsigt i.

“Det har været vigtigt at varedeklarere over for Folketinget og omverdenen, hvad Ombudsmanden vil kunne føre tilsyn med, og hvad vi ikke vil kunne føre tilsyn med,” siger Niels Fenger.

Analyse: Minksagen kan torpedere planer for grøn skatteaftale

Regeringen har travlt med at nå at lande en ny grøn skatteaftale, inden minksagen risikerer at torpedere planerne, skriver Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, i en ny analyse.

”Er der noget at komme efter, når Minkkommissionen afleverer sin beretning, kan det ryste fundamentet under regeringen"

"Som minimum vil den blåopposition stå klar til valgkamp, klar til at bruge minksagen som rambuk mod regeringen. Klimaforhandlingerne foregår derfor lige nu i et slags vakuum af velvillighed, men under et tungt tidspres.”

Læs hele analysen her.

Det sker i dag:

  • Klokken 08:45: Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er i samråd om brugen af ulovlig arbejdskraft
  • Klokken 11:30: Zelenskyj holder pressemøde for dansk presse
  • Dronningen tager imod både Estlands præsident, Alar Karis, og Georgiens parlamentsformand, Shalva Papuashvili
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fenger

Folketingets ombudsmand, professor
cand.jur (1992), dr.jur. (2004)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00