Dagens overblik: Flertal uden om regeringen vil give skoler mulighed for at åbne for de ældste elever

NYHEDSOVERBLIK: Skoler skal have lov til at finde lokale løsninger og åbne, når de kan, frem for at vente på, at resten af landets skoler er klar til genåbning. Det mener et flertal af Folketingets partier. I 11. time har Dansk Folkeparti og Enhedslisten forladt forhandlingerne om udligningsreformen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik på denne historiske dag, hvor det er 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt.

Det blev fejret i aftes med blandt andet lys i vinduerne på Christiansborg. Men samtidig med markeringen af 75-året for befrielsen har Folketingets partier haft travlt med politiske forhandlinger.

Blandt andet forhandles der i disse dage om næste fase af genåbningen af Danmark, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) med resten af partilederne drøfter, hvem der skal få lov til at åbne på mandag 10. maj.

Det skal blandt andet de skoler, der allerede nu kan tage imod de ældste elever igen, hvis det står til det flertal, der er opstået uden om regeringen. Flere friskoler efterspørger muligheden for lokale løsninger, der giver dem mulighed for at genåbne for de ældste elever allerede 10. maj i stedet for, at de skal vente på, at resten af landets skoler er klar.

Og det ønske vil et flertal bestående af Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative, SF, Liberal Alliance og Nye Borgerlige imødekomme, skriver Berlingske

DF og EL har forladt udligningsforhandlinger
Genåbningen er dog ikke det eneste, der forhandles om på Christiansborg. Sent mandag aften nåede forhandlingerne om ny kommunal udligningsreform til sin sidste fase.

Efter uenigheder forlod både Dansk Folkeparti og Enhedslisten forhandlingerne, og dermed er det nu kun S-regeringen, Venstre, SF og Radikale, der er tilbage ved forhandlingsbordet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Dansk Folkepartis exit fra forhandlingerne skyldes utilfredshed med, at de andre partier ikke vil ændre på serviceloftet med aftalen. Serviceloftet dækker over det maksimumsbeløb, som kommunerne på et må bruge på velfærd til borgerne.

Ifølge Altingets oplysninger er Venstre og Socialdemokratiet blevet enige om en reform, som vil blive præsenteret meget snart, måske allerede i dag.

Flere lokale DF-formænd støtter intern kritik
Anders Vistisens (DF) kritik af ledelsen i Dansk Folkeparti får opbakning fra flere af de lokale formænd i partiet.

Det skriver avisen Danmark.

I et interview og en kronik i avisen Danmark langede Anders Vistisen søndag ud efter partiformand Kristian Thulesen Dahl og den øvrige partiledelse for ikke at have en strategi for, hvordan Dansk Folkeparti får vendt nedturen fra europaparlamentsvalget og folketingsvalget. Ifølge Vistisen har partiet været handlingslammet, siden Nye Borgerlige og efterfølgende Stram Kurs dukkede op i den politiske debat.

Analysen af partiet og kritikken er han ikke alene med. Den deles af flere lokalforeningsformænd, der har udtalt sig til avisen Danmark.

Der er dog også flere lokale formænd, der fortsat bakker op om partiledelsen og tager afstand fra Vistisens udtalelser.

EU-Kommissionen vil på egen hånd opkøbe og fordele værnemidler
Et forslag i marts gjorde det muligt for medlemslande at melde sig til at opkøbe og opbevare værnemidler, som derefter skulle fordeles til de mest trængende EU-lande. Det hele betales af EU-penge.

Men nu vil EU-Kommissionen gå skridtet videre. Det siger EU’s kommissær for krisestyring, Janez Lenarčič, i et interview med Altinget EU.

Kommissæren vil have medlemslandene skrevet mere ud af ligningen, så Kommissionen selv kan beslutte sig for at købe udstyr og drive lagre uden at være afhængige af, at nogen melder sig:

”Vi vil ændre det, så Kommissionen kan foretage offentlige udbud, købe udstyr og få det opbevaret. Det kan der blive behov for, hvis der kommer en anden bølge af dette coronaudbrud eller et udbrud af noget andet, der ville ramme alle medlemsstater, og hvor vi ville have brug for en sådan reserve, hvor Kommissionen kan bestemme, hvor udstyret skal gå til, på de de steder, hvor der er mest behov for dem,” siger Lenarčič til Altinget EU.

Dagens interview: Manden bag regeringens akutbestilling
Det er en travl topøkonom og tidligere overvismand, som det er lykkedes Altinget at fange til et interview.

Som formand for regeringens nye ekspertgruppe har Torben M. Andersen fået fem dage til at vurdere, hvordan Danmark kommer gennem genåbningens næste fase med den størst mulige økonomiske gevinst og det mindste mulige smittetryk.

Den svære "akutbestilling" fortæller Torben M. Andersen mere om i interviewet med Altinget, hvor han også siger, at det er et grundvilkår, at der vil være stor usikkerhed bag de økonomiske beregninger.

"Det er en ny situation, og en ny type politik, man fører, så det er klart, at der ikke er det samme materiale og metoder at trække på, som vi er vant til. Så vi kan ikke gøre andet end at vurdere situation så godt, som vi nu kan, givet de præmisser, vi har fået," siger den tidligere overvismand.

Ekspertgruppens rapport offentliggøres onsdag, og herefter har regeringen to dage til at blive enige om en politisk aftale om genåbningen anden fase, der skal sættes i gang 10. maj.

Læs også

Det sker i dag

  • Der er i dag flag på busserne, og vi kan fejre, at det er 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt. Markering begyndte allerede i går, hvor det var årsdagen for meddelelsen om, at de tyske tropper havde overgivet sig.
  • Flere medier forventer, at der i dag vil komme en aftale om en ny kommunal udligningsreform. Her kan du læse mere om, hvilke fire ting er særlig værd at holde øje med, når reformen er på plads.
  • Klokken 14.00: Den aarhusianske digter Yahya Hassan begraves på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus V.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00