Dagens overblik: Kampen om borgmesterposter fortsætter

POLITISK OVERBLIK: Enhedslisten udsætter indkøb af kampfly, kommuner mangler stadig at finde borgmester og så synes Trump – ifølge Farage – at de danske ”vikinger” skal droppe EU. Få det politiske overblik.

I Slagelse kæmper Socialdemokraternes John Dyrby Poulsen stadig for at blive borgmester.
I Slagelse kæmper Socialdemokraternes John Dyrby Poulsen stadig for at blive borgmester.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik fra Altinget!

’De lange knives nat’ har i flere kommuner varet lidt mere en bare én nat, men er for fire kommuner oppe på tre nætter nu.

Vi starter i Slagelse, hvor Liberal Alliances Villum Christensen, der også sidder i Folketinget, har sat sig i en – skal vi sige – utraditionel position. Han vil gerne pege på Socialdemokraternes John Dyrby Poulsen som borgmester, men Villum Christensen vil ikke have det afgørende mandat. Villum Christensen nægter nemlig at støtte den nuværende V-borgmester Steen Knuth – laaaang historie, som du kan læse her.

Og nu sidder John Dyrby Poulsen med netop Villum Christensens mandat som det afgørende. Derfor prøver S-kandidaten at få flere partier bag sig. Dramaet fortsætter.

På Læsø troede Dansk Folkeparti, at deres første borgmesterpost var sikret. Men valgets største stemmesluger på øen og den siddende borgmester V-borgmester, Tobias Birch Johansen, har i stedet peget på S-kandidaten Folmer Hjort Kristensen, der ellers havde indgået en aftale om at pege på DF. Der har været tavshed fra Folmer Hjort Kristensen.

Vi venter stadig på svar.

Og i Dragør kan de borgerlige partier internt stadig ikke blive enige om, hvem der skal være borgmester. Valget står mellem Kenneth Gøtterup, spidskandidat fo Konservative, og den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup (V). De fortsatte forhandlingerne i nat.

Også i Kerteminde Kommune kæmpes der om borgmesterposten.

Droppet efter nej til homo-vielser
Det så ud til, at Kristendemokraternes Kristian Andersen skulle blive den nye borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han havde fået et kanonvalg, var kommunens største stemmesluger med 3.200 stemmer og havde fordoblet partiets antal af mandater til seks. Da Socialdemokratiet også ønskede en forandring fra en Venstre-borgmester, lignede det derfor en borgmesterpost til Kristendemokraterne.

Men sådan skulle det ikke gå. For socialdemokraternes Søren Elbæk ville ikke pege på en borgmesterkandidat, der nægter at vie homoseksuelle. Og det har nu kostet Kristian Andersen borgmesterposten.

"Den holdning havde jeg også for fire år siden. Folk har kendt min holdning, og borgmesterkontoret ville også kunne tage sig af den del, hvis jeg blev borgmester," siger Kristian Andersen til TV 2.

Kritik af Danmark
Danmark er ikke god nok til at beskytte moren og barnet, når det skal besluttes, hvor et barn skal være, når mor bliver skilt fra en voldelig far, skriver Ritzau ifølge Dagbladet Information.

Sådan lyder kritikken i en rapport, der er udarbejdet af Grevio, der er en gruppe eksperter under Europarådet med fokus på initiativer mod vold i hjemmet.

Ifølge ekspertgruppen bryder Danmark med Istanbul-konventionen fra 2011, der handler om at beskytte ofre for vold i hjemmet.

”I sager med vold i hjemmet tager Statsforvaltningen ikke de nødvendige forholdsregler, før den beslutter sig for at dele forældremyndigheden,” lyder det i rapporten.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kan ikke kan genkende kritikken i rapporten.

”Danmark er langt fremme, når det kommer til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder. Det er samtidig et område, hvor vi hele tiden bliver bedre og har en række nye initiativer i gang.”

Kampfly-aftale er udskudt
Enhedslisten trækker i håndbremsen på finansieringen af de milliarddyre nye kampfly, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har anmodet sit gamle ministerium om.

Derfor har partiet fremsat et beslutningsforslag om at stoppe købet, skriver Ritzau ifølge dr.dk.

Claus Hjort har afleveret den endelige anmodning på godt 66 milliarder kroner til køb og drift af Danmarks 27 nye kampfly, det amerikanske F-35 Lightning II.

Men Enhedslisten vil sætte det på pause og hive debatten om danmarkshistoriens største statslige enkeltinvestering i Folketingssalen.

”Det er helt vanvittigt at skrive under på kampflykontrakterne. Både den danske og den amerikanske rigsrevision har kritiseret, at økonomien slet ikke hænger sammen, og det kan give en kæmpe ekstraregning til skatteyderne,” siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL) til Ritzau ifølge Dagbladet Information.

”Bombe under landbrugspakken”
Altinget kunne i går afsløre, at kvælstofkoncentrationen i havområderne har været undervurderet siden 2010, og det skaber voldsomme bekymringer for regeringens kurs.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, mener, at det kan få indflydelse på regeringens mål om flere havbrug og udrulningen af regeringens landbrugspakke.

”Hvis udgangspunktet har været dårligere, end man havde forestillet sig, så rykker det ved landbrugspakken og ved muligheden for, at alle landmænd kan gøde noget mere,” siger hun til Altinget.

Som flere røde partier kritiserer hun Esben Lunde Larsen (V) for ikke at have oplyst om, hvor stort problem man reelt kan stå med.

Løkke bruger "misvisende" tal
Liberal Alliance og tænketanken Cepos kritiserer Løkke for regnemetoder, statsministeren tidligere har kritiseret, skriver Jyllands-Posten

I oktober 2013 tordnede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ellers mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Thorning havde et andet regnestykke frem, der konkluderede, at problemet på gevinsten ved arbejde for de lavestlønnede var langt mindre, hvis man beregnede, hvor mange der ville have mindst 2.000 kroner ekstra om måneden ud af at arbejde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Den regnemetode mente Lars Løkke dog ikke havde hold i sig, og at man for 2.000 kroner sikkert kunne "få et par sko". Men da regeringen i august præsenterede sit skatteudspil, brugte man den selv samme regnemetode, som Løkke kritiserede.

"Regeringen giver indtryk af, at problemerne med manglende økonomisk incitament til at arbejde er begrænset. Det er langtfra tilfældet, og opgørelsen er misvisende," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.

Farage: Trump ville elske et ’Danexit’
Den vestlige verdens mest magtfulde leder håber at se det europæiske samarbejde falde fra hinanden, og derfor ville det glæde Donald Trump, hvis også Danmark meldte sig ud af EU, skriver Altinget.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra en af præsident Trumps nærmeste politiske venner i Europa, den ledende britiske EU-modstander Nigel Farage.

”Han ville sikkert juble højt og sige: Godt klaret! Vikingerne har genfundet deres sjæl,” siger Farage blandt andet i et interview i Altingets nye ugentlige podcast om Europa.

”Trump forstår, at nationalstaten er fundamentet. Ikke falsk overnationalisme med et stykke Beethovenmusik, et latterligt flag og at bede folk om at bede til falske guder. Han fatter det,” siger han

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her.

Det sker i dag:
- 1. behandling af Dansk Folkepartis forslag til folketingsbeslutning om forbud mod børnesexdukker. Formålet med beslutningsforslaget er at få et forbud mod børnesexdukker, så disse dukker bliver omfattet af straffelovens § 235 om børnepornografi.

- Regeringen fortsætter forhandlingerne med Dansk Folkeparti om finansloven for 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00