Dagens overblik: Markant flere har anmeldt voldtægter i første år med den nye samtykkelov

Flere anmelder voldtægter. Ældre føler sig snydt i finansloven. Venstre og Konservative vil genoplive håndværkerfradrag fra koma efter næste valg. Borgere kører sur i Skats struktur med syv styrelser. Få morgenoverblikket.

Den 1. september 2020 præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) en ny samtykkelov.
Den 1. september 2020 præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) en ny samtykkelov.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til en kort gennemgang af dagens nyheder i dansk politik.

Vi begynder hos Politiet, for natten til tirsdag blev to mænd ramt af skud i Herlev. Det er fjerde gang på seks dage, der har været skyderi i hovedstadsområdet. Der er indtil videre ingen oplysninger om mændenes tilstand, om nogen er anholdt i sagen, eller hvorvidt skyderiet har forbindelse til ugens andre skudepisoder på Nørrebro og i Rødovre.

Flere anmelder voldtægt

I 2021 har der været 1.973 anmeldelser om voldtægt. I de tre år forinden var der 1.400 om året. Meget tyder på, at det er en effekt af samtykkeloven fra januar – som har gjort det strafbart at have samleje med en person, der ikke har givet samtykke. Det skriver Politiken.

”Når vi ser så pludselig og markant en stigning på så kort tid, tænker jeg, at det i betydeligt omfang er effekten af den nye lovgivning og den debat, vi har haft om samtykke i samfundet. Og det er positivt, for det betyder, at der er flere overgreb, der bliver anmeldt,” siger analytiker Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd til avisen.

Ifølge direktør hos Kvinfo, Henriette Laursen, er stigningen af anmeldelser både en konsekvens af samtykkeloven, anden bølge af #MeToo i efteråret 2020 og kritikken af politiets håndtering af voldtægtssager.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er tilfreds med tallene, men håber, at lovgivningen på længere sigt vil føre til en adfærdsændring, så ”vi i fremtiden vil se færre sager om voldtægt.”

Ældre føler sig snydt

I mandagens finanslovsaftale er der sat 500 millioner kroner af fra 2022 til 2025 til en mere værdig ældrepleje. Men beløbet bør være 3 milliarder om året, mener administrerende direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup. Det skriver Ritzau via Jyllands-Posten.
 
”Set i lyset af, at der de næste år kommer en meget voldsom stigning i antallet af 80-årige og derover, så finder vi det helt utilfredsstillende, at regeringen ikke har satset mere på ældreområdet,” siger han, og uddyber, at pengene skal gå til mere personale og til hjælp med at betale regninger. 

Social- og ældreminister Astrid Krag fortæller avisen, at pengene i den nye finanslov kommer oven i tidligere løft af velfærden for 4,6 milliarder kroner i økonomiaftaler med kommunen de sidste tre år.

Læs også

Håndværkerfradrag i koma

I 2020 fik cirka 268.000 danskere et fradrag på udgifter til murere, tømrere og andre for i gennemsnit 8.866 kr. I den nye finanslov står der, at det fra næste år er slut med håndværkerfradraget – også kaldt boligjobordningen – som blev indført for ti år siden.

Men i Jyllands-Posten kan man læse, at oppositionen ser anderledes på det. Finansordfører i Venstre, Troels Lund Poulsen, er med på, at håndværkerfradraget er lagt i koma for en periode – men mener, det er ”afgørende” at forsøge at få flertal til at genindføre fradraget efter et valg.

Finansordfører i Konservative, Rasmus Jarlov, vil heller ikke blokere, hvis Venstre forsøger at få fradraget genoplivet fra sit koma.

På Altinget kan du læse reaktionerne på finansloven.

Skats syv sure styrelser

For tre år siden blev Skat nedlagt og delt i syv styrelser. Intentionen var ifølge daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) en sammenhængende service, der sikrer, at borgere og virksomheder altid kan få svar.

Men både skatteborgere og styrelserne løber sur i den nye struktur. Det viser flere eksempler, som Berlingske har indsamlet.

”Helt grundlæggende er det selvfølgelig et problem for tilliden til Skatteforvaltningen, hvis folk har en oplevelse af, at det ikke fungerer, eller at der ikke er styr på det,” fortæller borger- og retssikkerhedschef Pi Lundbøl Stick.

Skatteminister Morten Bødskov (S) er ”meget åben for” drøftelser, og ifølge ham har Skatteforvaltningen brug for ”ressourcer, realisme og ro.” 

Det sker i dag: 

  • Klokken 9.30: Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i åbent samråd om e-mails og sms-beskeder
  • Klokken 9.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i åbent samråd om digital børnebeskyttelse
  • Klokken 12: Årets miljøøkonomiske vismandsrapport fra Formandskabet for De Økonomiske Råd offentliggøres
  • Klokken 13: Møde i salen og udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen
  • Klokken 15: Demonstration for opgør med tjenestemandsreformen
  • EU-landenes sundhedsministre drøfter corona-situationen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00