Dagens overblik: Myndighed tilbageholder 700.000 fra prisvindende ngo, og Danmark underskriver Kosovo-aftale

Næsten alle topchefer i styrelser fik bonusser i 2020. Danmark underskriver Kosovoaftale om fængselspladser. Løkke kritiserer Mette Frederiksens centralisering af magten. Altingets europæiske podcast er rykket til paris i særudgave. Få overblikket over de vigtigste politiske nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til Altingets politiske morgenoverblik.

Vi begynder med regeringens lovforslag til en hastelov om ukrainske flygtninge, som forventes at blive vedtaget i denne uge.

Her lægger regeringen op til, at ukrainere kan få adgang til færre sundhedsydelser end danskere, hvis modtagelsen af flygtninge lægger pres på systemet.

Det vil dog ikke gælde akut eller livstruende sygdom.

Det skriver Jyllands-Posten, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) henviser til begrænset kapacitet flere steder i sundhedsvæsenet.

”Så for at sikre, at vi ikke risikerer at komme i en situation, hvor kvaliteten i tilbuddene bliver sat under for stort pres, skaber vi nu rammerne for, at kommuner og regioner får mulighed for at tilrettelægge og organisere tilbuddene til fordrevne ukrainere fleksibelt,” lyder det i avisen.

Myndighed tilbageholder 700.000 fra prisvindende ngo

Vi fortsætter med historien om, at en kritisk whistleblower har fået Socialstyrelsen til at tilbageholde 700.000 kroner fra den prisvindende ngo Liva.

Det sker, mens styrelsen blandt andet undersøger, om der kanaliseres offentlige støttekroner over til Liva-direktør Flora Ghosh' privatforbrug, skriver Altinget.

Roger Buch, der er forvaltningsekspert og lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder sagen ”alvorlig”.

“Det bliver jo endnu mere alvorligt, når den offentlige myndighed så ovenikøbet vælger at tilbageholde midler. Det viser, at man grundlæggende ikke lever op til de krav, som styrelsen sætter," siger Roger Buch. 

Socialstyrelsen undersøger også arbejdsmiljøet i organisationen.

Altinget kunne i februar fortælle, at organisationen var ramt af medarbejderflugt og beskyldninger om "grotesk dårlig ledelse".

Dengang afviste Liva beskyldningerne. Ngo’en har over for Altinget ikke ønsket at kommentere Socialstyrelsens igangværende undersøgelse.

Læs også

Næsten alle topchefer i styrelser fik bonusser i 2020

En stikprøve fra Altinget blandt 30 styrelser viser, at mere end ni ud af ti direktionsmedlemmer modtog engangsvederlag eller resultatløn i 2020.

Konkret modtog 101 ud af 107 direktionsmedlemmer engangsvederlag eller resultatløn på i gennemsnit 85.300 kroner. 

Engangsvederlaget blev ellers givet for ekstraordinære og særligt gode præstationer.

Det vækker kritik fra partier på tværs af Folketinget.

"Når der er tale om så mange, der modtager ekstra penge, så bliver det jo i realiteten bare en forøgelse af lønnen," siger Rune Lund, finansordfører for Enhedslisten.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder det ”en smule komisk”, at så mange har modtaget engangsvederlaget.

“Det er et godt løninstrument, som jeg godt vidste var udbredt, men jeg er alligevel overrasket over, at stort set alle har fået det,” tilføjer han.

Danmark underskriver Kosovoaftale om fængselspladser

Justitsministeren Nick Hækkerup (S) har nu underskrevet en traktat med Kosovo om leje af300 fængselspladser, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Aftalen skal sikre, at udviste kriminelle kan afsone fængselsstraf i Kosovo i stedet for i Danmark.

Regeringen forventer, at fængselspladserne i Kosovo vil kunne tages i brug fra begyndelsen af 2023.

”Jeg synes, at det er aldeles fremragende, at vi kan få smidt dem ud så hurtigt som muligt, herunder at starte med at de afsoner i udlandet, så vi ser deres hæl i stedet for deres tå,” siger justitsministeren ifølge TV 2.

Aftalen skal endeligt godkendes af Folketinget samt af parlamentet i Kosovo.

Hvad betyder Macrons valgsejr for Europa og Danmark?

I ugens særudgave er Altingets europæiske podcast rykket til Paris.

I podcasten kan du høres Altingets journalister Thomas Lauritzen, Rikke Albrechtsen og Peter Ingemann Nielsen fortælle om deres oplevelser og give deres analyse af valget.

De kommer blandt andet ind på betydningen af valget for hele Europa og for Danmark. Lyt med her.

Løkke kritiserer Mette Frederiksens centralisering af magten

I et længere interview i Dagbladet Information kalder tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen den nuværende S-regerings forvaltning af magten ”bekymrende”.

Her fortæller han, hvordan han ser minksagen som konsekvensen af et embedsværk under pres og en øget magtcentrering omkring Statsministeriet og Mette Frederiksen.

”Vi har fået en statsminister, som bestemmer og har ansvaret, så længe der træffes offensive, dynamiske beslutninger. Og hver gang regeringen er gået over en grænse, vender den tilbage til noget, som er meget formelt, nemlig at det havde statsministeren ingenting at gøre med,” siger Lars Løkke Rasmussen til Information.

Det sker i dag:

  • FN's generalsekretær besøger Zelenskyj
  • Klokken 13: Regeringen indleder forhandlinger om Kompensation til husholdninger
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00