Macron slog Le Pen igen – men hvad betyder det for Europa og Danmark?

Podcasten rykker til Paris! Kom med Altingets hold til valgaften hos både nationalisterne og præsidentens tilhængere, hør om resultatet og dets perspektiv for alle os andre.

Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix

Søndag aften spillede Europa-hymnen blandt Emmanuel Macrons støtter på Champ de Mars foran Eiffeltårnet, mens bitterheden simrede ude hos nationalisterne i Boulogneskoven.

Altingets Europa-hold var med begge steder, da præsidenten blev genvalgt og dermed slog Marine Le Pen med 58,5 procent af stemmerne ved valgets anden runde.

I ugens særudgave er Altingets europæiske podcast rykket til Paris. Du kan høre vores journalister Thomas Lauritzen, Rikke Albrechtsen og Peter Ingemann Nielsen fortælle om deres oplevelser og give deres analyse af valget.

Dette resultat viser en trodsighed i det franske folk som Europas ledere ikke kan ignorere.

Marine Le Pen
Præsidentkandidat for Rassemblement National

“Fra dette øjeblik er jeg ikke længere en kandidat for én lejr – men præsidenten for alle,” sagde Macron, da han havde vundet.

Det er bare slet ikke alle franskmændene, der føler, at han er deres præsident.

På den frustrerede venstrefløj ulmer oprøret på vej mod valget til den franske Nationalforsamling 12. og 19. juni. Og det yderste højre føler sig nu stærkere end nogensinde.

”Dette resultat viser en trodsighed i det franske folk, som Europas ledere ikke kan ignorere,” sagde Marine Le Pen, da hun erkendte sit valgnederlag søndag aften.

Podcasten ser på perspektivet for Europa og for Danmark, hvor vi jo skal til EU-folkeafstemning om forsvarsforbeholdet den 1. juni.

Fælleseuropæisk forsvar og sikkerhedspolitik er et kardinalpunkt for den netop genvalgte franske præsident, og Emmanuel Macron har varslet et topmøde om forsvar i maj.

I Paris møder podcasten den danske ambassadør, Michael Starbæk Christensen, og taler med ham om, hvorvidt den franske leders EU-ambitioner får indflydelse på den danske debat.

”Nogle af de franske tanker vil styrke ideen om, at vi skal integreres bedre på sikkerhedsområdet, og andre kan selvfølgelig bruge det som et skræmmebillede på, hvor tingene bevæger sig hen,” siger Starbæk Christensen.

Mød ambassadøren, de franske vælgere og eksperter i Altingets afrunding af det franske præsidentvalg – direkte fra Paris.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00