Næsten alle topchefer i styrelser fik bonusser i 2020: “Det bliver en smule komisk” 

Mere end ni ud af ti direktionsmedlemmer modtog engangsvederlag eller resultatløn i 2020, viser en stikprøve fra Altinget blandt 30 styrelser.

Den gennemsnitlige præstationsløn for direktionsmedlemmer i Altingets undersøgelse ligger på 85.300 kroner. 
Den gennemsnitlige præstationsløn for direktionsmedlemmer i Altingets undersøgelse ligger på 85.300 kroner. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Topchefer i styrelser leverede over en bred kamp ekstraordinære og særligt gode præstationer i et år præget af corona og hjemmearbejde.

I hvert fald hvis man ser på andelen af styrelseschefer og direktionsmedlemmer, der modtog præstationsløn i 2020.

En aktindsigt i 30 styrelser fra Altinget viser, at 101 ud af 107 direktionsmedlemmer, der var ansat ved udgangen af 2020, modtog engangsvederlag eller resultatløn på i gennemsnit 85.300 kroner. 

“Det er et godt løninstrument, som jeg godt vidste var udbredt, men jeg er alligevel overrasket over, at stort set alle har fået det,” siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Undersøgelsen vækker harme i to af de partier, der i forvejen er kritisk over for brug af resultatløn til chefer i det offentlige.

“Det er et tegn på en syg kultur, hvis 101 af 107 adspurgte direktionsmedlemmer har modtaget præstationslønninger, som Altinget skriver,” lyder det i en skriftlig kommentar fra formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt.

”Ligesom når det kommer til bonusser til departementschefer, kan jeg heller ikke stå inde for, at direktionsmedlemmer modtager klækkelige præstationslønninger for at gøre, hvad der må forventes af dem.”

Også Enhedslisten er stærkt kritisk.

"Når der er tale om så mange, der modtager ekstra penge, så bliver det jo i realiteten bare en forøgelse af lønnen," siger Rune Lund, finansordfører for Enhedslisten.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00