Mænd sidder tungt på de højest lønnede poster på Slotsholmen

Jo tættere på løntoppen, jo færre kvinder, viser gennemgang af de 100 bedst lønnede i ministerierne fra Altinget. "Tallene viser med al tydelighed, at det går for langsomt med kvinder i ledelse," siger ligestillingsminister Trine Bramsen.

To ud af tre af de 100 bedst lønnede i departementer og styrelser er mænd. Fra øverst til venstre ses departementscheferne Peter Mørch og Michael Dithmer, samt direktør Jesper Berg. Fra nederst til venstre ses departementscheferne&nbsp;Morten Bæk, Jacob Heinsen og Jens Brøchner.<br>
To ud af tre af de 100 bedst lønnede i departementer og styrelser er mænd. Fra øverst til venstre ses departementscheferne Peter Mørch og Michael Dithmer, samt direktør Jesper Berg. Fra nederst til venstre ses departementscheferne Morten Bæk, Jacob Heinsen og Jens Brøchner.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen (øverst i midten), Niels Ahlmann Olesen (øverst t.h.), Claus Bech (nederst t.v. og nederst i midten) og Liselotte Sabroe (nederst t.h.)/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Trods årtiers debat om for få kvinder i chefstillinger, sidder mænd stadig på langt de fleste topposter og dermed de bedst lønnede stillinger i landets ministerier. 

Det viser en gennemgang af de 100 embedsfolk i departementer og styrelser, der tjener mest, udleveret i en aktindsigt fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Ud af de 100 bedst lønnede er 31 kvinder, og udskilningen af kvinderne bliver mere udtalt, jo tættere man kommer på løntoppen.

Blandt de 50 højestlønnede er der 11 kvinder, svarende til 22 procent. Ud af de 20 bedst lønnede, er der tre kvinder, svarende til 15 procent, som det også er muligt at se i Altingets grafik over de bedst lønnede

"Tallene viser med al tydelighed, at det går for langsomt med kvinder i ledelse. Kvinder er i klart overtal i den offentlige sektor, og alligevel er de i undertal, når det kommer til chefstillingerne," siger ligestillingsminister Trine Bramsen (S) i en skriftlig kommentar til Altinget.

Samme toner lyder fra fagforeninger.

“Det er rigtig ærgerligt, at der ikke er flere kvindelige topledere i staten, fordi det betyder, at man går glip af en masse talentmasse,” siger Hanne Fugl Eskjær, formand for Offentlige Chefer i Djøf.

Hun pointerer, at “det er en myte”, at kvinder er mindre ambitiøse ledelsesmæssigt end mænd. 

Med dette lovforslag sniger den nye ligestillingsminister kvoter ind ad bagdøren.

Birgitte Bergman
Ligestillingsordfører, Konservative

“Det er ikke overraskende, at tallene viser, at der er en forskel. Det er generelt billedet, hvis man ser ud over det brede landskab,” siger Berit Toft Fihl, chef for public affairs i organisationen Lederne.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00