Dagens overblik: Regeringens egne eksperter undrer sig over coronahåndteringen

Udsatte unge ydmyges og mobbes på specialinstitution i København, coronaeksperter blev ikke hørt, og valget er under opsejling. Få nyhedsoverblikket mandag morgen.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til det politiske morgenoverblik dagen før den store valgdag.

Hvis du endnu ikke ved, hvem du vil stemme på, kan du måske finde inspiration i vores valgtest til kommunalvalget her og regionalvalget her.

Denne mandag morgen er der pressemøde om valget og de tiltag, der skal sikre, at det hele kan forløbe sundhedsmæssigt forsvarligt i i en coronatid. Med ved pressemødet er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), direktør for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og næstformand i KL Martin Damm (V), og det er klokken 8.30 i Herlev.

Hvis du vil have overblik over, hvor kampen om borgmesterposten ser ud til at blive særligt spændende, skal du følge med i Altingets kommunalredaktørs serie om de mest interessante steder at holde øje med i hver region. I dag er vi nået til Sjælland, og her kalder især ét sted igen på opmærksomhed:

Lokalredaktørernes analyse: Disse sjællandske borgmestre skal frygte de lange knives nat

Udsatte unge ydmyges på institution

I dag zoomer Altinget ind på en specialinstitution i Københavns Kommune for udsatte unge, hvor de unge oplever ydmygelser og mobning fra ansatte.

Personalet anvender ord som ”svinedansker”, ”fisse” og ”pikhoved” om de unge i videoer, fremgår det af et mødereferat fra Socialtilsynet, som Altinget har fået aktindsigt i.

Tilsynet retter hård kritik mod Specialinstitution Skodsborg, der ejes og drives af Københavns Kommune og huser seks unge med problemer som misbrug, selvskade eller alvorlige psykoser. 

I videooptagelser, som også Altinget har set, ses en medarbejder sætte et knæ i brystet på en af de unge og holde hånden mod vedkommendes hals. Det karakteriseres af Socialtilsynet som ulovlig magtanvendelse af karakteren “høj”. 

Læs hele historien og svaret fra kommunen, som ikke kan genkende alle punkter i kritikken, her:

Udsatte unge ydmyges og mobbes på københavnsk specialinstitution

Klimaaftale

Et døgn senere end planlagt og efter højdramatiske forhandlinger indgik verdens lande lørdag aften en ny klimaaftale på COP26 i Glasgow.

Den nye FN-aftale tager for første gang fat på et opgør med kul og subsidier til fossile brændsler.

Reaktionerne på den samlede aftale er lunke, men den holder efter nogles mening akkurat liv i håbet om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader ved slutningen af dette århundrede. 

Altingets udsendte i Glasgow har samlet de vigtigste nedslag fra klimatopmødet her:

”Vi holder 1,5 grader i live. Men dens puls er svag”

Eksperter undrer sig over regeringens coronahåndtering

En række anbefalinger fra regeringens egne pandemieksperter, der måske kunne have forhindret en genindførsel af coronapasset og andre tiltag, er blevet overhørt. Det siger flere af eksperterne bag rapporten om en lagsigtet strategi for håndteringen af corona til Berlingske.

Eksperterne har brugt tre måneder på at udarbejde en rapport, der skulle komme med gode råd og anbefalinger i kampen mod coronavirus – og måske forhindre at epidemien igen blev samfundskritisk. I mandags udråbte Mette Frederiksen igen corona til en "samfundskritisk sygdom".

Nu undrer ekspertgruppen sig over, at regeringen og myndighederne ikke har lyttet til dens anbefalinger.

"Jeg undrer mig over, at man har bedt os om at lave så stort et arbejde for så ikke at bruge det bedre. Det er mærkeligt for mig," siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren.

Regeringen vil hjælpe med varmeregningen

Denne vinter kan en markant større varmeregning lande hos 500.000 husstande, fordi prisen på energi stiger globalt.

Derfor vil regeringen nu hjælpe ældre, kontanthjælpsmodtagere og andre borgere, der kan have svært ved at betale større uforudsete energiregninger, men en såkaldt varmepakke.

"Det gælder for alle danskere, hvor det for alvor vil påvirke deres økonomi negativt. Det vil primært være folk på ydelser," siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), til Ritzau.

Som led i varmepakken sætter regeringen en pulje af på 100 millioner kroner, som kommuner kan søge for at få dækket merudgifter som personligt tillæg til pensionister eller enkeltydelser til kontanthjælpsmodtagere.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Pressemøde om kommunal- og regionalvalget og de tiltag, der skal sikre, at afviklingen af valget kan forløbe sundhedsmæssigt forsvarligt i forhold til covid-19.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Lundgren

Professor, dr.med., overlæge, infektionsmedicinsk klinik, Rigshospitalet, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00