Dagens overblik: Skuddrab får Pape til at se på hjælp til eks-bandemedlemmer

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil se nærmere på exit-programmerne efter drabet på Nedim Yasar. Claus Hjort er irriteret på Merkel og Macron, og Region Hovedstaden får en ny direktør, som gerne ville have været departementschef. Få nyhederne helt kort her.

Foto: Tobias Nicolai/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er onsdagens overblik klar. Her kommer de vigtigste nyheder i dansk politik denne morgen:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu overveje, om hjælpen til tidligere bandemedlemmer, der forlader miljøet, skal være bedre. Det siger de til flere medier, efter at den tidligere bandeleder og radiovært Nedim Yasar døde tirsdag efter at være blevet skudt.

Ifølge Jyllands-Posten opfordrer Dansk Folkeparti nu justitsministeren til at indkalde partierne bag bandepakkerne til en gennemgang af hele exitindsatsen.

"Jeg frygter, at det her kan medvirke til, at folk ikke tør bryde med bandemiljøet," siger retsordfører Peter Kofod (DF) til avisen.

Også Socialdemokratiet vil styrke de såkaldte exitprogrammer.

Hjort: Snak om EU-hær er meget lidt hjælpsom
Jo mere Angela Merkel og Emmanuel Macron taler om at skabe en fælles EU-hær, desto sværere kan det blive at vinde en folkeafstemning om Danmarks forsvarsforbehold.

Sådan lyder analysen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som advarer mod den EU-hær, som kansler Angela Merkel ellers talte varmt om i sin tale til EU-Parlamentet i Strasbourg 13. november, og som også den franske præsident for nylig har rost.

Det skriver Altinget.

Regeringen har nemlig for nylig sat gang i en debat om Danmarks forsvarsforbehold, som Venstre helst vil afskaffe. Og nu gruer Claus Hjort for, hvilke associationer Merkels EU-hær vil skabe i den danske befolkning.

”Diskussionen om en Europa-hær er meget lidt hjælpsom,” siger Claus Hjort.

Læs også

Whistleblower fra Danske Bank skal forklare sig for EU
Det er ikke kun i Danmark, at politikerne interesserer sig for en af de største hvidvasksager i Europas historie.

Også Europa-Parlamentet vil høre nærmere om, hvordan svindel for mange milliarder kroner kunne lade sig gøre, og hvem der er ansvarlig for, at den kunne stå på så længe.

Så i dag skal whistlebloweren fra Danske Bank, britiske Howard Wilkinson, forklare sig for Parlamentet ved en høring. Mandag gjorde han det samme for det danske Folketing. Her kan du se en video med en del af hans opsigtsvækkende forklaring.

Ifølge Jyllands-Posten går EU-Parlamentet blandt andet efter at forstå de juridiske processer i forhold til dansk lovgivning og EU-lovgivning. Og europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), som har taget initiativ til høringen, vil blandt andet spørge ind til den fortrolighedserklæring, som lægger begrænsninger på, hvad Wilkinson må fortælle af detaljer i sagen.

Også Danske Banks administrerende direktør, Jesper Nielsen, skal forklare sig for Parlamentet. 

Ny direktør i Region Hovedstaden
Nu får Region Hovedstaden en ny direktør med bred erfaring inden for sundhedsområdet og med flere lederstillinger bag sig. Det skriver Altinget.

50-årige Svend Særkjær kommer fra en stilling som regionsdirektør i Region Nordjylland, hvor han de sidste knap fire år har leveret resultater på nogle af de mål, der halter i Region Hovedstaden. Han har tidligere arbejdet i forskellige lederstillinger i Sundhedsministeriet.

Svend Særkjær snupper stillingen for næsen af et angiveligt skarpt ansøgerfelt, og han beskrives af tidligere kolleger som en driftsikker embedsmand med stor strategisk erfaring. Han ved både, hvordan man tænker i Finansministeriet og Sundhedsministeriet – da han har arbejdet begge steder – og det kan være en stor fordel, når der skal findes politiske løsninger.

Tidligere kolleger fortæller i øvrigt, at Særkjær til sin afskedsreception i Sundhedsministeriet i 2015 ikke lagde skjul på, at han havde ambitioner om at blive departementschef. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Statsråd på Christiansborg Slot, hvor dronning Margrethe deltager.
  • Klokken 10: EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesvindel har offentlig høring, hvor blandt andre Howard Wilkinson, der var whistleblower i Danske Bank-sagen fra Estland, kommer.
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid og behandling af forslag om tolkebistand, modelparametre for erhvervsuddannelser og tilskudsbestemmelser for efterskoler.
  • Klokken 13: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om havbrug. 
  • Klokken 13: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal også i samråd. Han skal blandt andet svare på, om arbejdsmiljøreglerne om stoffet krom-6 giver arbejdstagerne en tilstrækkelig beskyttelse mod lungekræft.
  • Klokken 14: Troels Lund Poulsen skal i sit andet samråd denne onsdag, nu om beskæftigelse af ledige. 
  • Klokken 17.30: Den britiske premierminister, Theresa May, mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i Bruxelles. Mødet sker forud for søndagens EU-topmøde, hvor udkastet til en aftale om skilsmissen mellem EU og Storbritannien er på dagsordenen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00