Danmark intensiverer dialog om modtagecenter med Rwanda

Danske embedsmænd besøger lige nu Rwanda i forbindelse med regeringens ambition om at etablere et modtagecenter til asylansøgere uden for Europa. Det østafrikanske land får "dollartegn i øjnene", men Den Afrikanske Union vil stille sig i vejen, vurderer afrikaekspert.

Der var pomp og pragt, da to danske ministre i april besøgte Rwanda.
Der var pomp og pragt, da to danske ministre i april besøgte Rwanda.Foto: Screendump fra Rwandas udenrigsministerium på Twitter/Grafik Altinget
Maja Hagedorn

Trods 55 afrikanske landes klare afvisning af Danmarks ambition om at bygge et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser, lever håbet om at placere et af regeringens største prestigeprojekter i netop et afrikansk land stadig.

I hvert fald er regeringens embedsmænd i øjeblikket på besøg i Rwanda, der længe har været et af de varmeste bud på et muligt samarbejdsland. 

Det bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag over for Altinget, der har spurgt, om ministeriet har været på rejser i forbindelse med at indfri ambitionen om et modtagecenter inden for de seneste måneder.

”Udlændinge- og Integrationsministeriet kan oplyse, at der er en embedsmandsdelegation i Rwanda nu,” skriver ministeriet.

Besøget kommer, få dage efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) mødtes med den rwandiske udenrigsminister, Vincent Biruta, under FN's årlige generalforsamling i New York.

Good meeting between Danish ministers @jeppekofod and @udviklingsmin Flemming Møller Mortensen and Rwanda MFA Biruta during #UNGA.

Follow-up on the political MoU signed in April. Green energy transition and trade and development cooperation among the issues discussed. 🇩🇰🇷🇼 pic.twitter.com/dU9QL9Q4UY

Idéen om et modtagecenter er en yderst central ambition for Socialdemokratiet – og et omstridt politisk ønske i både Danmark og udlandet.

Over to år inde i regeringsperioden er det indtil videre fortsat hemmeligt, hvilke ”fem til ti lande” udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) er i dialog med. Alligevel peger pilen i stigende grad på Rwanda.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00