De fleste borgmestre søger fattighjælp

PARADOKS: Borgmestrene flokkes om millionpuljer, som egentlig er tiltænkt de særligt fattige kommuner. I år har to ud af tre kommuner søgt om fattighjælp fra puljerne, der aldrig har været større. "Det kan da være, de vil give os en million eller fem," lyder det fra velbeslåede Allerød.
Der er hård kommunal kamp om at få fingrene i særpulje-millionerne, som egentlig er tiltænkt de fattige få. To ud af tre borgmestre gør forsøget.
Der er hård kommunal kamp om at få fingrene i særpulje-millionerne, som egentlig er tiltænkt de fattige få. To ud af tre borgmestre gør forsøget.Foto: Statistikservice.dk
Det store flertal af borgmestre forsøger at få fingrene i pengepuljer, der egentlig er tiltænkt fåtallet af særligt trængte kommuner.

Hele 69 ud af 98 kommuner har i år lagt billet ind på særpuljerne, der med 800 mio. kr. aldrig har indeholdt flere penge end i år. I alt er der i år givet 24 tilskud - det højeste antal siden kommunalreformen, viser en opgørelse som Økonomi- og Indenrigsministeriet har foretaget for netavisen Altinget.dk.

"Særpuljerne kan afværge et egentlig sammenbrud, hvor kommuner bliver sat under administration. Men de kan også få en betydelig negativ effekt, fordi det kan svække kommunernes opmærksomhed på, at de altså bliver nødt til at holde orden i deres økonomi," siger Henrik Christoffersen, forskningschef i den liberale tænktetank CEPOS og tidligere mangeårig forskningsleder ved Anvendt Kommunalforskning.

Henrik Christoffersen har gransket, hvilke kommuner der sidste år endte med at modtage støtte fra særpuljerne. Han konkluderer, at modtagerne enten er pressede pga. stigende sociale udgifter eller har problemer med at styre deres økonomi, hvilket viser sig i form af sprængte budgetter og lavvande i kassebeholdningen.

Et skævt udligningssystem
Ifølge en gruppe af 39 kommuner så vidner valfarten til særpuljerne om, at omfordelingen mellem kommunerne - det såkaldte udligningssystem - er blevet helt skævt.

Fakta

§16-puljen: Tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner
Størstedelen af tilskuddet fordeles af Økonomi- og Indenrigsministeriet på baggrund af konkrete ansøgninger. En del af tilskuddet anvendes dog til kommuner, som indgår en flerårig udviklingsaftale med ministeriet - f.eks. Bornholm, Lolland og Langeland.

Tilskuddet gives ud fra en række kriterier bl.a. faldende befolkningstal, høje udgifter til forsørgelse, lav likviditet, høj skat og lave anlægsudgifter. Klik her og se alle kriterierne.

Pengene kommer fra bloktilskuddet.

§19-puljen: Tilskud til kommuner i hovedstadsområdet med særlige økonomiske problemer
Fordeles efter samme principper som §16-puljen. Her kommer pengene dog fra kommunerne selv, som betaler 0,07 procent af beskatningsgrundlaget ind til puljen.

Furesø Kommune modtager hvert år et særligt tilskud på omkring 50 mio. kr. herfra som følge af kommunalreformens "tvangsægteskab" mellem Værløse og Farum Kommune.

"Vi er ikke tilhængere af alle de her puljer, som man skal søge, fordi der er skævheder i udligningssystemet. Vi vil hellere rette skævhederne op, så man slipper for alle de her puljer, som er lidt uforståelige. Mange gange har det været tilfældigt, hvem der er fået penge," mener Erik Lund, konservativ borgmester i Allerød, der er én blandt de 39 kommuner.

Han erkender, at selv Allerød Kommune - en af landets mest velstående - i år har lagt billet ind på puljerne.

Kommuner som Vallensbæk, der reelt ikke har behov for det ... de fik! Og så søger vi da også. Det kan da være, de vil give os en million eller fem

Erik Lund (K)
Borgmester, Allerød

"Kommuner som Vallensbæk, der reelt ikke har behov for det ... de fik! Og så søger vi da også. Det kan da være, de vil give os en million eller fem," siger Erik Lund

Henviser til snarlig finjustering
Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, har en anden tolkning af tallene. Han mener, at de er et udtryk for, at flere kommuner har fået det økonomisk svært, efter krisen slog igennem.

"Kommunernes økonomi fylder meget i den økonomiske debat, og derfor har vi hele tiden fokus på, at kommunerne skal have nogenlunde samme muligheder for at levere den service, som borgerne har krav på. Det sikrer vi bl.a. ved puljerne til de særligt vanskeligt stillede kommuner og ved det generelle udligningssystem, som regeringen planlægger at justere i 2012," siger han og henviser til, at udligningssystemet skal fintunes, efter at det såkaldte Finansieringsudvalg sidst på året kommer med sine anbefalinger.
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AsnkH4p9G1S9dEh0QTZXQS1RQjd4RzJQWW9ndGRGV0E&transpose=1&headers=0&range=B4%3AG5&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"reverseCategories":false,"title":"S\u00e6rpuljerne, mio. kr.","backgroundColor":"#FFFFFF","pointSize":0,"legend":"none","logScale":false,"reverseAxis":false,"hasLabelsColumn":true,"hAxis":{"maxAlternations":1},"isStacked":false,"width":450,"height":300},"state":{},"chartType":"AreaChart","chartName":"Diagram1"} </script>
Klik her og læs hele historien på den nye portal Altinget | Kommunal (kræver abonnement)

Klik her for at tegne et gratis og uforpligtende prøveabonnement på en måned

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Erik Lund

Byrådsmedlem og fhv. borgmester (K), Allerød Kommune, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden
Pantefoged, skatterevisor

0:000:00