Den kommende corona-app til smittesporing virker ikke på iPhones
DIGITALT: De danske myndigheders kommende app, som skal hjælpe til at spore, hvem en coronasmittet har været i kontakt med, virker foreløbig ikke på iPhones, fordi Apple bruger en særlig sikkerhedsfunktion. Det ærgrer direktøren for Digitaliseringsstyrelsen.
Chris Lehmann
RedaktørVed et pressemøde mandag i sidste uge annoncerede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at danskerne om få uger vil kunne downloade en ny coronabekæmpelses-app fra myndighederne.
Men den kommende app, som skal hjælpe danskere til at få besked, hvis de har været i nærheden af en coronasmittet, virker ikke på de smartphones, som op mod halvdelen af danske mobilbrugere har.
En særlig sikkerhedsfunktion på Apples iPhones blokerer nemlig for, at appen vil virke, når telefonen er slukket, fortæller direktør i Digitaliseringsstyrelsen Rikke Zeberg.
"Den store udfordring er, at man ikke kan registrere kontakter med iPhones i dag, fordi styresystemet er designet til at kappe appens forbindelse til bluetooth, når man ikke aktivt bruger appen eller telefonen," siger hun.
Det ville jo være nemmere, hvis appen også ville fungere, når telefonen er i låst tilstand.
Rikke Zeberg
Direktør, Digitaliseringsstyrelsen
I dvale
Det betyder, at når telefonen ligger i lommen, tvinger den appen til at gå i en dvaletilstand, hvor den ikke længere kan registrere, hvem en borger er i nærheden af.
Den udfordring er ifølge Rikke Zeberg ikke til stede i Googles styresystem, Android.
"Vi og andre lande har en god dialog med Apple om at få åbnet den funktion, men spørgsmålet er, hvornår det sker. I Singapore for eksempel, hvor man er langt fremme med app-løsninger, der rådgiver man befolkningen om at holde appen åben, hvis man har en iPhone," siger hun:
"Men det ville jo være nemmere, hvis appen også ville fungere, når telefonen er i låst tilstand,” siger hun.
I Danmark har mellem 40 og 50 procent af smartphoneindehaverne en iPhone.
Altinget har forelagt Rikke Zebergs kritik for Apple. Virksomheden ønsker ikke at svare på kritikken.
Apple har lanceret et samarbejde med Google om at lave en fælles smittesporingsfunktion baseret på bluetooth, men Rikke Zeberg pointerer, at hun hellere ser en løsning bygget på dansk digital infrastruktur:
"Det vigtige for os er at have styr på data, så vi vil gerne bruge vores egen danske infrastruktur, hvor vi ved, der er styr på sikkerheden," siger hun.
App kan ikke smittespore i starten
Den danske app kan være klar om et par uger, hvis de tekniske barrierer løses.
"Vi håber, vi kan være klar i april. Men det handler meget om, hvorvidt Apple kan komme med en API (metode til at få systemer til at tale sammen, red.) eller tillader den her brug af bluetooth – eller om vi finder en anden metode. Det her er en udfordring for alle, der arbejder med Apple-telefoner, der går i dvale," siger Rikke Zeberg.
Appen bliver desuden udgivet ad to omgange. I den første udgave kan appen ikke bruges til decideret smittesporing. Der kan den kan blot fortælle dig, hvor mange andre mennesker du har været i kontakt med.
"Den første udgave vil blot vise en borger, hvor mange mobile enheder borgerens egen telefon har været i tættere kontakt med, så man kan se, om man holder nok afstand til andre. Den vil være adfærdsanvisende," siger Rikke Zeberg.
Hun forklarer også, at data fra appen også kan hjælpe sundhedsmyndighederne med at vurdere, hvorvidt danskerne fortsat følger retningslinjerne om at holde afstand.
Men det er først i en anden udgivelse, at den kan bruges til at informere borgere, der har været i kontakt med en bekræftet smittet person, altså såkaldt smittesporing.
Den slags sporing af, om brugerne af appen har været i nærheden af smittede, lyder indgribende, men Rikke Zeberg forsikrer, at data er anonyme, og at myndighederne ikke kan se registeret over, hvem en smittet har været i kontakt med:
"Der bliver ikke ført et centralt register over, hvem den smittede har været i kontakt med. Det eneste register, der bliver ført, er det over, hvem der er smittet, som sundhedsvæsenet allerede har," siger Rikke Zeberg.