Analyse af 
Erik Holstein

Det er der på spil for partierne ved kommunalvalget

Efterårets kommunalvalg bliver særlig afgørende for to trængte partiledere, der skal forsøge at minimere tabene. Men valget indebærer også risici for de partier, der står til fremgang, og muligheden for et samtidigt folketingsvalg gør indsatsen højere end normalt.

Mette Frederiksen stemmer i Ballerup ved kommunalvalget i 2017, hvor socialdemokraterne fik en pæn gevinst. Partiet står til yderligere fremgang i 2021.
Mette Frederiksen stemmer i Ballerup ved kommunalvalget i 2017, hvor socialdemokraterne fik en pæn gevinst. Partiet står til yderligere fremgang i 2021.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Valg til kommuner og regioner ses ofte som en slags generalprøve på folketingsvalget, ikke mindst når det drejer sig om de store statsministerpartier. Men denne gang falder generalprøven måske sammen med premieren. På Christiansborg har der længe været spekuleret i, om statsminister Mette Frederiksen (S) kan finde på at udnytte muligheden til et samtidigt folketingsvalg, og det er et af de få valgrygter, der ikke uden videre kan afvises.

Alle partier anser principielt kommunalvalg for vigtige, men der er alligevel forskel. Mens det for de tre største borgmesterpartier er essentielt at klare sig godt ved kommunalvalgene, er der andre partier, der traditionelt kan score fine resultater til Folketinget, selvom det kommunalt går lidt sløjt.

I det følgende vil vi se nærmere på de ti partier, der både er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg og repræsenteret i Folketinget i dag.

Foto:
Socialdemokratiet Det er ikke altid en fordel at gå ind i en kamp som storfavorit, og for socialdemokraterne gælder det denne gang om at nedtone forventningerne en smule. I 2017 fik S et glimrende kommunalvalg med 32 procent af stemmerne og hele 47 borgmesterposter, og i hvert fald det sidste kan blive svært at overgå.

Sidste gang var Mette Frederiksen rundt i alle 98 kommuner, men det kan en statsminister ikke nå, så det bliver ministerholdet som sådan, der skal i aktion. Partiet har som officiel målsætning at blive største parti og holde de fire største byer, og intet synes at kunne true dette minimalistiske succeskriterium.

Men Socialdemokratiet er sårbart i København, hvor partiet gradvist går tilbage, og denne gang er man yderligere udfordret af Frank Jensens (S) tumultariske afgang. I Fredericia hænger skandalen om den tidligere S-borgmester som en kulsort sky over partiet, og i Roskilde skal man nu klare sig uden Joy Mogensen (S), der var en populær borgmester.

Alt i alt kan socialdemokraterne dog forvente et fremragende kommunalvalg, hvor partiet øger afstanden til Venstre og bliver det uden sammenligning største kommunale parti.   

Foto:
Venstre Her er problemet det stik modsatte: For Venstre gælder det om at forberede baglandet på et uundgåeligt nederlag - uden helt at tage kamplysten fra folk. Venstre-høvding Jakob Ellemann-Jensen er en af de partiledere, der har mest på spil: Bliver nederlaget i Stalingrad-klassen, vil en række faldne borgmestre vide at placere aben på Ellemanns skuldre.

Risikoen betyder ikke, at Ellemann vil stemple ud af kommunalvalgkampen. Tværtimod skal han og resten af partiledelsen rundt så meget som muligt, og Venstre vil satse stort på at få et hæderligt resultat. S og V er traditionelt de dominerende borgmesterpartier, og Venstres kommunale bagland spiller en stor rolle i partiet.     

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00