DREAM: 95-procent-mål bliver ikke nået

UNGDOMSUDDANNELSE: Regeringen når ikke i mål med sin ambition om, at 95 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse i 2015. Det viser nye tal fra DREAMs uddannelsesfremskrivning.
Anne Justesen

Politikerne på Christiansborg ønsker, at 95 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse. Men ser man på de seneste tal fra DREAM, er der intet, som tyder på, man når i mål med den ambition.

Tal fra DREAMs Uddannelsesfremskrivning 2012 viser, at andelen af unge med mindst en ungdomsuddannelse for 2015-ungdomsårgangen kun når op på 89 procent. Det ligger 6 procentpoint under regeringens målsætning, som ifølge regeringensgrundlaget er, at 95 procent af en ungdomsårgang gennemfører mindst én ungdomsuddannelse i 2015. 

95-procent-målsætningen er naiv
DREAMs fremskrivning kommer ikke bag på Niels Egelund, professor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet. Han giver ikke meget for politikernes 95-procent-målsætning:

"Jeg mener, at målsætningen er meget naiv, og det vil kræve en hel anden type af ungdomsuddannelser end dem, vi har i dag. Et mere realistisk mål ville i første omgang være omkring 85 procent," siger han.

Fakta

Om DREAM (Danish Rational Economic Agents Model):

DREAM-gruppen er en uafhængig institution, der har som hovedformål at foretage langsigtede strukturanalyser af den danske økonomi - herunder især samspillet mellem den offentlige sektor og den resterende økonomi.

Det samlede DREAM-modelsystem består af en befolkningsfremskrivning, en uddannelsesfremskrivning, et befolkningsregnskab og den økonomiske model DREAM (Danish Rational Economic Agents Model).

DREAMs uddannelsesfremskrivningen for 2012 er opdateret med nyeste befolkningsfremskrivning og seneste uddannelsesmæssige adfærd (til og med oktober 2011). Uddannelsesfremskrivningen bygger på en nyudviklet uddannelsesmodel, der adskiller sig fra den tidligere ved metodisk at basere sig på mikrosimulering.


Kilde: www.dreammodel.dk

Faktisk mener Niels Egelund, at man burde revidere hele ungdomsuddannelses-systemet, som i følge ham er alt for forældet:

"Vi har et ungdomsuddannelsessystem i dag, som stammer fra en fjern fortid. I stedet for at presse de unge ned i et system, som dybest set er forældet, burde man tilpasse det, så det passer til de unge i dag. Og så skal hele praktikpladsproblematikken løses. Alt andet er helt uanstændigt over for de unge mennesker," mener Niels Egelund.

Stigning på lange videregående uddannelser
Men selvom 95-procent-målsætningen altså ikke ser ud til at blive opfyldt, viser DREAMs rapport faktisk en generel stigning i uddannelsesniveauet. Der er især tale om stigning i optaget på professionsbacheloruddannelser og de lange videregående uddannelser, forklarer Niels Erik Kaaber Rasmussen, forfatter til DREAMs Uddannelsesfremskrivning 2012:

"Rapporten viser helt overordnet en stigning i uddannelsesniveauet over tid. Den bygger på uddannelsesadfærden over de seneste år, og her er der sket en stigning i optag på især professionsbacheloruddannelserne og de lange videregående uddannelser. Der hvor man primært ser skiftet i forhold til sidste år er på de lange videregående uddannelser," siger Niels Erik Kaaber Rasmussen.

Ser man på de lange videregående uddannelser er regeringens ambition for 2020-ungdomsårgangen, at 25 procent får en lang videregående uddannelse. Fremskrivningen viser, at denne målsætning faktisk er overopfyldt med to procentpoint, idet tallet ligger på  27 procent. Der har dog været store udsving over de sidste år.

"Når vi ser på de historiske tal, er der store udsving over de sidste år. Udsvingene må være forårsaget af nogle eksterne faktorer, og her spiller finanskrisen deltvist ind. Vi fremskriver derfor ikke observerede trends i så mange år som tidligere. Hvis vi fremskrev på samme måde som for fire år siden før finanskrisen, ville man få et urealistisk billede af uddannelsesniveauet. Vi regner med, at den store stigning i optag er delvist forårsaget af finanskrisen. Derfor tillægger vi en mere forsigtig tilgang og begrænser fremskrivningen af trends," forklarer Niels Erik Kaaber Rasmussen.

Videregående uddannelser
Udover målsætningen for ungdomsuddannelserne og de lange videregående uddannelser har regeringen også en ambition om, at 60 procent af 2020-ungdomsårgangen gennemfører en videregående uddannelse i 2020. Denne målsætning rammes med 57 procent, hvilket altså ligger 3 procentpoint under målet. 

DREAMs uddannelsesfremskrivning er en langsigtet fremskrivning af uddannelsesniveauet i Danmark. Fremskrivningerne er baseret på DREAMs befolkningsfremskrivning og observeret uddannelsesmæssige adfærd. 

Dokumentation
Uddannelsestyper:

Uddannelseskategorierne svarer til UNI C's hovedgrupper.

Lang videregående uddannelse:
Ph.d (kandidat)
Delt kandidatuddannelse (kandidat)
Udelt kandidatuddannelse (kandidat)

Videregående uddannelse:
Universitetbachelor
Mellemlang videregående uddannelse
Professionsbachelor
Kort videregående uddannelse

Ungdomsuddannelse:
Erhvervsfaglig uddannelse
Erhvervsgymnasiel uddannelse
Almengymnasiel uddannelse

Kilde: DREAM Uddannelsesfremskrivning 2012


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Egelund

Professor, DPU, Aarhus Uni.
lærer (Odense 1968), mag.art. i psykologi (Københavns Uni. 1976), ph.d. (1982), dr.pæd (1990)

0:000:00