Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven

Antallet af lovbrud i statens stikprøver i svinebesætningerne er for ellevte år i træk på et højt niveau, viser ny rapport. Der er især problemer med at sikre syge grise ordentlig pleje og sørge for adgang til beskæftigelsesmateriale. Hovedrystende, mener Dyrenes Beskyttelse. Minister varsler nye initiativer.

Cirka én ud af tre svinebesætninger har problemer med at overholde reglerne for god dyrevelfærd. Sådan har det nu set ud otte år i træk. 
Cirka én ud af tre svinebesætninger har problemer med at overholde reglerne for god dyrevelfærd. Sådan har det nu set ud otte år i træk. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Skiftende ministres løfter om forbedringer af dyrevelfærden i landets grisestalde er stadig langt fra at blive indfriet.

I statens seneste stikprøvekontrol har knap hver tredje svinebesætning problemer med at overholde statens regler på området. Og det er langt fra første gang. 

Reglerne eksisterer for at give dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke engang dét bliver overholdt.

Britta Riis
Direktør i Dyrenes Beskyttelse

Det viser Altingets opdaterede gennemgang af Fødevarestyrelsens årlige kontrolrapporter fra 2011 til 2022.

I den nyeste rapport har 31 procent af kontrolbesøgene på landets svinebesætninger givet anledning til sanktioner, mens også 46 procent af kvægbesætningerne har brudt reglerne.

Tallene bekræfter en tendens fra de seneste år, hvor antallet af lovbrud i kvægbesætningerne er steget støt, og hvor cirka hver tredje svinebesætning kontinuerligt har problemer med at efterleve reglerne.

Hos grisene er der som i de forrige år især problemer med mangelfuld adgang til beskæftigelsesmateriale og med at sikre syge og tilskadekomne dyr den nødvendige pleje. Den utilstrækkelige behandling af syge dyr er også en af de hyppigste årsager til sanktioner hos kvægene.

”Reglerne eksisterer for at give dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke engang dét bliver overholdt. Det er hovedrystende,” siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

”Man kunne håbe på, at det gav anledning til refleksion indadtil i landbruget, men desværre må vi konstatere, at niveauet af overtrædelser har været stabilt eller stigende i mange år,” fortsætter hun.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00