Etisk Råd: Man bør kunne donere en nyre anonymt

ANBEFALING: Det skal være muligt at donere sin nyre anonymt til en person, man ikke kender, lyder en ny anbefaling fra Etisk Råd. Det har hospitalerne ikke tilladt hidtil, men det bør ændres med den nye anbefaling, mener overlæge.

Kender du en person med nyresvigt, kan du godt donere en af dine nyrer til vedkommende i dag.

Vil du derimod af et godt hjerte donere en af dine nyrer, er det et krav, at du har tilknytning til personen på ventelisten til en ny nyre.

Men det bør man også kunne, fastslår et flertal af Etisk Råds medlemmer. Der bør nemlig ikke være noget til hinder for at kunne donere en nyre anonymt, skriver rådet i deres nye anbefalinger, der bliver publiceret torsdag 29. juni. 

Det vækker glæde hos Nyreforeningens formand, Jan Rishave.

"Jeg synes, det er en fornøjelse. Det er rigtig godt. Med den placering Etisk Råd har, så synes jeg, at det er dejligt, at de siger, at folk godt må give en nyre til et andet menneske, selv om de ikke kender vedkommende," siger han.

Jan Rishave anslår, at foreningen modtager henvendelser fra omkring ti personer om året, der ønsker at donere en nyre, selv om de ikke kender en med problemet.

"Og ti mennesker er også noget. Der er mange på venteliste til en ny nyre, så hver og én gør en stor forskel for patienterne," tilføjer han.

Etisk Råd lægger til grund for anbefalingen, at erfaringer fra udlandet viser, at nogen rent faktisk vælger at bruge muligheden, at et altruistisk ønske ikke kan betegnes som et problem, og at sundhedsvæsenet generelt bør respektere den enkelte persons ønske.

20 døde på venteliste
Rådet understreger, at hvis man ønsker at donere en nyre, skal det først være muligt, når det er sikret, at man både psykisk og fysisk kan klare indgrebet - og at man vælger at lade sig operere af fri vilje.

I 2016 var der 263 mennesker på venteliste for at få en ny nyre. Samme år døde 20 mennesker, mens de ventede på at modtage det nye organ.

Også Sundhedsudvalgets formand, Dansk Folkepartis Liselott Blixt, glæder sig over anbefalingen.

"Det er jeg rigtig glad for at høre. Det passer til det, som jeg og Dansk Folkeparti i det seneste års tid har sagt bør være muligt," påpeger formanden.

Hun fortæller samtidig, at Dansk Folkeparti var på trapperne med et beslutningsforslag, der netop skulle gøre det muligt at donere en nyre anonymt.

Ændrer måske praksis
Det er ikke loven, der har forhindret folk i at gøre det indtil nu. I stedet er det hospitalerne, der ikke har ønsket at give muligheden for det.

Begrundelsen lyder blandt andet, at det er så få, der rent faktisk ønsker at donere en nyre anonymt til at starte med, og at endnu færre rent faktisk ønsker at donere, når de er blevet opmærksomme på de risici, der følger med.

Men Etisk Råds udtalelser gør, at de tre transplantationscentre, der findes, måske bør ændre tilgang.

"Hvis Etisk Råd melder det her ud, så må vi nyrelæger på centrene tage en snak om, hvordan vi får det realiseret," lyder det fra Hans Dieperink, der er ledende overlæge på nyremedicinsk afdeling på OUH. De to øvrige centre holder til på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

"Man kan ikke afvise, at der er folk derude, der ønsker at donere en nyre af godt hjerte. Man har åbnet lidt for muligheden i Sverige, og så vidt jeg ved, er det blandt en og fire om året, der ønsker at donere der," tilføjer han.

Skal kende konsekvenserne

Hans Dieperink forestiller sig, at der bør etableres et center, der behandler henvendelser om at donere en nyre. Her er det nødvendigt at tjekke folks psyke og krop, og om donorerne gør det af godt hjerte.

Han understreger dog, at der er risici ved et sådan type indgreb, omend de ikke er store.

"Risikoen for død ved indgrebet er 1-1000. Man vil få et lidt højere blodtryk af at få fjernet en nyre, og hvis man efterfølgende får nyresten, risikerer man at få et mere alvorligt sygdomsforløb med én nyre tilbage. Derudover skal man regne ind, at operationen betyder, at man skal sygemeldes i tre måneder," påpeger han.

Udmeldingen om, at nyrelægerne bør sætte sig sammen og diskutere den fremtidige praksis vækker også glæde hos Nyreforeningen.

"Det synes jeg vil være fint. Det vil være rigtig godt, hvis de sætter sig sammen og bliver enige om, hvad man gør ved det," siger Jan Rishave fra Nyreforeningen.

Udover muligheden for anonymt at kunne donere en nyre, tager Etisk Råd også stilling til, hvorvidt man bør indføre formodet samtykke til spørgsmålet om organdonation.

Ligesom sidst rådet behandlede det spørgsmål, holder medlemmerne fast i, at borgerne aktivt bør tilvælge at være donor, frem for automatisk at være tilmeldt og derefter skulle melde sig fra, hvis man ikke ønsker at være organdonor.

Forrige artikel Finansminister afviser flertal: Kan ikke ændre regnemodeller Finansminister afviser flertal: Kan ikke ændre regnemodeller Næste artikel S kræver dokumentation for Støjbergs anklager mod Mette Frederiksen S kræver dokumentation for Støjbergs anklager mod Mette Frederiksen