EU-agentur slår fast: Roundup er ikke kræftfremkaldende

Glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup, er hverken kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende, konkluderer EU’s kemikalieagentur i en ny vurdering. Meldingen kan få betydning, når EU-landene i 2023 skal beslutte, om det omstridte sprøjtemiddel skal forbydes.

Glyphosat er det mest anvendte sprøjtemiddel i landbruget.
Glyphosat er det mest anvendte sprøjtemiddel i landbruget.Foto: Ritzau/Thomas Borberg
Hjalte T. H. Kragesteen

Det mest anvendte og omdiskuterede sprøjtemiddel i landbruget er ikke kræftfremkaldende.

Det konkluderer EU’s kemikalieagentur, ECHA.

Agenturet har netop vurderet farligheden af glyphosat, der er aktivstoffet i sprøjtemidlet Roundup.

“Den tilgængelige videnskabelige dokumentation opfylder ikke kriterierne for at klassificere glyphosat (…) som et kræftfremkaldende, mutagent eller reproduktionstoksisk stof,” lyder det i en pressemeddelelse.

ECHA har lavet en såkaldt farevurdering, som angiver hvor farligt et stof er i forskellige mængder. Her kommer agenturet frem til, at glyphosat hverken er kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Til gengæld kan stoffet potentielt føre til alvorlig øjenskade og være til skade for vandmiljøet. Det er i tråd med tidligere vurderinger fra kemikalieagenturet.

Meldingen er vigtig, fordi der er langt større mulighed for at forbyde et pesticid, hvis det potentielt kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Og det er også vigtigt set i lyset af, at det tidligere har været stærkt diskuteret, om glyphosat er kræftfremkaldende.

Den debat fyldte meget op til den seneste EU-godkendelse af glyphosat, der udløber i udgangen af 2022. I 2015 kom WHO nemlig med en vurdering af, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende. Det blev efterfølgende modsagt af andre eksperter.

Afgørende vurdering næste år
ECHA’s vurdering er et skridt i den nuværende godkendelsesproces af glyphosat, der rykker tættere og tættere på. Egentlig var det meningen, at man til efteråret skulle beslutte om sprøjtemidlet skal have fornyet sin godkendelse. Men den risikovurdering, som EU’s fødevareagentur – EFSA – skal lave på baggrund af ECHA’s farevurdering er blevet udskudt til næste år.

Risikovurderingen tager – i modsætning til farevurderingen – også hensyn til, hvordan og hvor meget glyphosat bliver anvendt. Det kan således sagtens være, at glyphosat potentielt kan skade vandmiljø og øjne, uden at EFSA konkluderer, at der er en reel risiko for det.

0:000:00