EU indfører nye stramninger for at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering. Banker forudser mere besvær og foreninger frygter højere priser

Den nye lovpakke indeholder strengere krav til pengeoverførsler til visse tredjelande og håndtering af kontanter. En af delene vil på det nærmeste blive umuliggjort med de nye regler.

Kira Marie Peter Hansen, ordfører for EU-gruppen De Grønne på lovpakken med nye stramninger på hvidvask-området anerkender, at det er svært at ramme balancen med tilstrækkelig regulering, som ikke rammer unødigt bredt. Hun efterlyser konkrete input fra foreninger til, hvordan lovgivningen fra EUs side skal se ud.  
Kira Marie Peter Hansen, ordfører for EU-gruppen De Grønne på lovpakken med nye stramninger på hvidvask-området anerkender, at det er svært at ramme balancen med tilstrækkelig regulering, som ikke rammer unødigt bredt. Hun efterlyser konkrete input fra foreninger til, hvordan lovgivningen fra EUs side skal se ud.  Foto: EU-Parlamentet
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

I processen med hvidvasklovgivning er jeg ikke blevet mødt af et foreningsliv eller brancheorganisationer, der peger på, at særlige dele af lovgivningen skal skrives ud eller skrives på en særlig måde

Kira Marie Peter Hansen
MEP

Et gigantisk skridt i kampen mod illegale pengestrømme i Europa.

Det kalder MEP Kira Marie Peter Hansen den nyligt vedtagne lovpakke mod hvidvask og terrorfinansiering. 

Hun sidder i gruppen De Grønne i EU-Parlamentets Økonomiudvalg som ordfører for forslaget. Det indeholder blandt andet strengere krav til bankers håndtering af kontanter samt overførsler til højrisikotredjelande.

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Spørger man Finans Danmark, interesseorganisation for bankerne, er juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen ikke i tvivl om, at selv om den samlede lovpakke indeholder flere gode ting, så kan den på udvalgte områder få konsekvenser for bankerne: 

“Generelt gælder det, at hver gang man sænker grænserne for, hvad man skal være opmærksom på, og øger kravene til underretning, betyder det, at arbejdsbyrden stiger,” opsummerer han.

Det er vedtaget
  • Forpligtede enheder vil skulle anvende skærpede kendskabsprocedurer på lejlighedsvise transaktioner og forretningsforbindelser, der involverer højrisikotredjelande, hvis mangler i deres nationale ordninger for bekæmpelse af hvidvask af penge og af bekæmpelse af terrorisme gør dem til en trussel mod integriteten af EU's indre marked.
  • Der er fastsat en EU-dækkende maksimumsgrænse på 10 000 € for kontantbetalinger, så kriminelle får sværere ved at hvidvaske sorte penge. Medlemsstaterne kan indføre en lavere maksimumsgrænse, hvis de ønsker det. I henhold til den foreløbige aftale skal forpligtede enheder desuden identificere og kontrollere identiteten på en person, der gennemfører en lejlighedsvis transaktion i kontanter på mellem 3 000 € og 10 000 €. 

Dermed rammer lovpakkens knap så tilsigtede effekter også den anden side af skranken, hvor blandt andet foreningskunder fra tid til anden efterspørger mindre bøvl og lavere priser på for foreningskonti.

0:000:00