EU-Parlamentet vil beskytte kryptering og undgå masseovervågning i CSAM-forslag: “Vi mangler svar på, hvordan man så vil løse problemet” 

Red Barnet og Digitalt Ansvar er skuffede over de ændringer, som LIBE-udvalget i Europa-Parlamentet ønsker at lave til Kommissionens tiltag mod spredning af materiale med misbrug af børn online. It-Politisk Forening roser derimod udvalget for at have sagt "klart nej til masseovervågning". 

Der var begejstring at spore blandt flere europa-parlamentsmedlemmer, da et stort flertal stemte for en holdning, der blandt andet vil beskytte krypterede tjenester. Her ses svenske Tomas Tobé og det spanske EPP-medlem Javier Zarzalejos, der har ledet forhandlingerne i udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender.
Der var begejstring at spore blandt flere europa-parlamentsmedlemmer, da et stort flertal stemte for en holdning, der blandt andet vil beskytte krypterede tjenester. Her ses svenske Tomas Tobé og det spanske EPP-medlem Javier Zarzalejos, der har ledet forhandlingerne i udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender.Foto: Europa-Parlamentet
Sine Riis Lund

Børnene bliver taberne, hvis Europa-Parlamentet får sine ændringer ført igennem til Kommissionens forslag, der skal bekæmpe seksuelt misbrug af børn online.

Det mener både Digitalt Ansvar og Red Barnet, efter Parlamentets udvalg om borgernes rettigheder og retlige anliggender (LIBE) denne uge har vedtaget sit forhandlingsmandat.

“Set fra et børnebeskyttelsesperspektiv er det her en forringelse, hvor det ikke virker til, at man helt tager højde for, hvad der sker af spredning, og hvad der er effektfulde indsatser,” siger Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet.

“Parlamentets ændringsforslag løser ikke den grundlæggende udfordring med spredning af materiale,” siger Ask Hesby Krogh, direktør i foreningen Digitalt Ansvar.

Parlamentet ønsker at undgå masseovervågning eller generel overvågning af internettet og foreslår derfor, at opsporingsteknikker kun skal komme i spil, når retslige myndigheder “som en sidste udvej” tillader tidsbegrænsede kendelser til at opdage børnemisbrugsmateriale og fjerne eller deaktivere adgangen til den.

Samtidig understreger udvalget, at der skal være en rimelig mistanke, før der kan gives påbud om at opspore enkeltpersoner eller grupper, der er knyttet til seksuelt misbrug af børn.

“Så den ene store bekymring for os er den manglende brede scanning, som er et af de helt store og vigtige værktøjer, når man skal beskytte børn,” siger Per Frederiksen. 

Det er meget positivt, at LIBE-udvalget næsten enstemmigt har sagt klart nej til masseovervågning.

Jesper Lund
Formand, It-Politisk Forening

Han forklarer, at den brede scanning i dag er et af de værktøjer, som blandt andre Meta i dag anvender som led i en frivillig ordning. Og netop denne type scanning finder over 95 procent af overgrebsmaterialet på deres site.

“Derfor bliver det jo næsten et ikke-forslag i forhold til den måde, som det er på i dag. Der er allerede politimyndigheder, som reagerer, hvis der er en begrundet mistanke omkring materiale, så hvis man ser på, hvad formålet er med at gennemføre et sådant initiativ, så ender det som en meget tynd kop te,” siger Per Frederiksen.

0:000:00