Fagforeninger i opråb til regeringen: Kræver penge til lønkomité

Regeringen kan forberede sig på mere uro, hvis ikke den vil åbne pengeposen for den lønkomité, som nu bliver nedsat, lyder meldingen fra forbundene efter onsdagens lovindgreb.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Selv om sygeplejerskerne har været alene om strejken i de sidste ti uger, er opbakningen fra de andre offentlige fagforeninger tydelig, når det gælder den lønkomité, regeringen nu nedsætter med lovindgrebet.

BUPL og FOA, der sammen med sygeplejerskerne indgår i den såkaldte ligelønsalliance, er parat til at gøre livet surt for regeringen, hvis der ikke følger penge med til komitéen.

Meldingerne kommer efter regeringen har lagt op til, at det kun er de partier, der har stemt for lovindgrebet, som får forelagt kommissoriet for lønkomitéen.

”Det er ikke de andre grupper i det offentlige, der tjener for meget og skal have mindre i løn, og derfor står det meget klart for os, at der skal komme penge fra Christiansborg,” siger Elisa Rimpler, formand for 60.000 pædagoger.

Syltekrukke vil udløse flere røde faner
Ifølge BUPL halter deres medlemmer bagefter med 5000-6000 kr. om måneden i forhold til deres uddannelsesniveau.

”Vi kan jo heller ikke være sikre på, at pengene kommer, men vi er rigtig, rigtig mange offentlige ansatte, som står sammen om det krav. Og hvis vi kun opnår en syltekrukke, spår jeg, at mange røde faner kommer på gaden op til næste overenskomst. Og det bliver ikke i en sommerferie.”

Samme melding lyder fra FOA’s formand Mona Striib.

”Beskæftigelsesministeren har sagt, at regeringen vil følge op på resultatet af komitéens arbejde, og selv om det ikke er et direkte løfte om penge, er jeg sikker på, at han godt ved, at det er et meget klart krav fra vores side,” siger hun og forklarer, at komitéen følger den skitse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) foreslog i mæglingsforslaget, og at arbejdsmarkedets parter derfor bliver tæt involveret i arbejdet.

Vil kæmpe for bedre fordeling af lønnen internt    
Hun peger dog også på, at de kortuddannede grupper fortsat har en opgave med at få overbevist de højtlønnede akademikere om, at lønstigningerne fremover skal uddeles i kroner og ører fremover i procenter for at komme lønforskellen blandt dem til livs. I flere år har netop det været til debat blandt forbundene i forbindelse med overenskomstforhandlinger

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00